Отидете към основна версия

24 969 98

Николай Витанов: Надига се нова коронавирусна вълна

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • николай витанов

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности

Снимка: Фейсбук

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 26 юли 2021 г.
Обстановката се развива според очакванията. Преди седмица предупредих, че новата вълна започва полека да се надига.
Неофициално то си беше ясно още седмица преди това. Ето прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Както виждате, картата беше доминантно зелена, сега почва да жълтее.

Това коментира във "Фейсбук" математикът Николай Витанов.

Какво следва от това обаче. Следва ли да се поникьосваме? Отговорът е -НЕ! Жълтото показва, че в съответните области просто трябва да сме по-внимателни и да не седим много по места, където има много хора. С това наум и с елементарните предпазни мерки - няма проблем. Тъй, че, който е на почивка, особено по морето - карайте си я спокойно, просто имайте едно наум. Когато по картата се появи оранжево, тогава вече ще трябва да се внимава повече.

Оранжево засега няма, няма и да има скоро. Тъй, че приятна почивка.
Сега чисълцата за деня. Базовото репродуктивно число днес е 1.025. Толкова горе-долу беше и в началото на миналата седмица. Играе около 1 - ту под 1, ту над 1.

Това показва, че разтоварването на здравната система е на път да завърши и броят на активните случаи ще почне бавно да нараства. Това все още не е проблем, не се очаква да бъде проблем и поне през следващите 2 седмици. Хората на първа линия може да си поемат дъх - не се очаква рязко влошаване на ситуацията в следващите 2 седмици. Починете си и вие, доколкото е възможно. Засега хората на доц. Кунчев се борят с вируса, очаква се тая линия на съпротива да почне да поддава във втората половина (и по-към края) на август. Тъй, че събирайте сили.

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. Този в София е над 20 пъти под критичната стойност, по морето са над 10 пъти под критичната стойност. Това показва, че обстановката остава спокойна, с очертаващо се бавно влошаване, което вън откабинета ми все още трудно ще се забелязва. Та така, вие знайте, че го има, но не го забелязвайте още. Вършете си работата или си почивайте и ако сте в областв жълта зона, просто спазвайте елементарните мерки и избягвайте събиранията на много хора на едно място.
Лятото си продължава и то още е спокойно. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 95 гласа.

Свързани новини