Отидете към основна версия

7 171 79

Аспарух Илиев: На какво се дължи бумът на COVID-19 в Бургас?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • аспарух илиев

Тъй като много се спекулира, че в Израел нещо става

Предполагам, че при голяма част от тези ваксинирани болни в болницата в Бургас (в първата препратка) става дума за руснаци, източноевропейци, македонци, сърби, румънци - това са повечето чужди туристи у нас.

Това коментира във "Фейсбук" Аспарух Илиев.

От една страна с голяма сигурност в тези държави се разпространяват фалшиви сертификати, в Сърбия се ваксинира и с китайската ваксина Синовак, която не работи, не предпазва ефективно и е с много висок процент на ваксинен пробив. За сравнение - анализи в Англия, Франция (втората препратка), Испания и Португалия показват, че над 85% от постъпилите с Ковид в болница (т.е. тежките случаи) са неваксинирани. Бъдете внимателни в разграничаването между безсимптомен носител и болен в болница, това са две различни категории.

Тъй като много се спекулира, че в Израел нещо става, качвам графика на ваксинната ефективност според тежестта на симптомите и месеца на поставяне (справката към актуалната презентация на министерството на здравеопазването в Тел Авив е в третата препратка, както и последната препратка). Това, което се вижда, е, че наистина, с увеличаване на времето след ваксинация рискът от леко заразяване нараства, НО (четете ме внимателно) защитата от тежка болест и постъпване в болница (двете най-десни групи от колонки оградени в червено) остава около и над 90%.

Моля ви да не гледате апокрифно разпространявани проценти и пр. таблици на заболеваемостта в Израел, които не са преизчислени на глава от населението и в съответните възрастови групи - извадени са от контекста на изследванията и се разпространяват с цел заблуда или поради незнание.

Финалните доклади на израелските служби отчитат единствено и само намалена защита към леко преболедуване. Тук има и биологична логика - острата защита от инфекция се дължи до голяма степен на антителата, но защитата от тежко протичане е основно на база клетъчен имунитет, тогава се включва имунната памет.

Този имунитет е особено дълготраен при ваксините. Затова, дори и защитени от тежка болест, е добре да носим маски, въпреки, че и количеството на предавания вирус е силно намалено след ваксинация. Моля ви да имате доверие на науката и да се информирате само от официални източници.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 54 гласа.

Свързани новини