Отидете към основна версия

5 915 15

Тези лекарства намаляват риска от смърт при коронавирус

  • лекарства-
  • смърт-
  • коронавирус-
  • боледуване-
  • covid-19-
  • инхибитори

Вероятността, болните да починат в следствие на заболяването, намалява с около 33%

Снимка: shutterstock

Лекарствата за хипертония, приемани от милиони руснаци, намаляват риска от смърт при коронавирус с една трета, показва проучване.

Експертите установяват, че пациентите със COVID-19, които получават рецепти за тези лекарства, са с 33% по-малка вероятност да умрат или да попаднат в отделения за интензивно лечение.

Това са лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) и блокерите на ангиотензиновите рецептори.

Тези лекарства се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и диабет. Повече от 12 милиона руснаци ги приемат редовно и сега изследванията показват, че лекарствата увеличават шансовете на човек за оцеляване от коронавирус.

До този извод стигат изследователи от Университета в Източна Англия, които анализираха данни от други научни изследвания, включващи 28 872 болнични пациенти със COVID-19.

Една четвърт от тях приемат АСЕ инхибитор, включително една трета от пациенти с високо кръвно налягане.

Анализ на статистиката показа 33% намаление на вероятността от смърт. Може би в бъдеще изследванията ще покажат дали тези лекарства могат да се използват при лечението на коронавирус при пациенти, които не страдат от високо кръвно налягане, пише сайтът Zdrave.to

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини