20 Септември, 2021 22:42 5 899 15

Тези лекарства намаляват риска от смърт при коронавирус

  • лекарства-
  • смърт-
  • коронавирус-
  • боледуване-
  • covid-19-
  • инхибитори

Вероятността, болните да починат в следствие на заболяването, намалява с около 33%

Тези лекарства намаляват риска от смърт при коронавирус - 1
Снимка: shutterstock

Лекарствата за хипертония, приемани от милиони руснаци, намаляват риска от смърт при коронавирус с една трета, показва проучване.

Експертите установяват, че пациентите със COVID-19, които получават рецепти за тези лекарства, са с 33% по-малка вероятност да умрат или да попаднат в отделения за интензивно лечение.

Това са лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) и блокерите на ангиотензиновите рецептори.

Тези лекарства се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и диабет. Повече от 12 милиона руснаци ги приемат редовно и сега изследванията показват, че лекарствата увеличават шансовете на човек за оцеляване от коронавирус.

До този извод стигат изследователи от Университета в Източна Англия, които анализираха данни от други научни изследвания, включващи 28 872 болнични пациенти със COVID-19.

Една четвърт от тях приемат АСЕ инхибитор, включително една трета от пациенти с високо кръвно налягане.

Анализ на статистиката показа 33% намаление на вероятността от смърт. Може би в бъдеще изследванията ще покажат дали тези лекарства могат да се използват при лечението на коронавирус при пациенти, които не страдат от високо кръвно налягане, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За овце

    16 1 Отговор
    Нерде Русия, ерде Източна Англия. Иначе въпросните лекарства имат индиректна връзка с намаляване на ендотелното възпаление, а от там и с намаляване на тромбозите и подобряване на теологията на засегнатите съдове. За лечение на вируса нямат отношение.
  • 2 За овце

    7 1 Отговор
    "теологията" да се чете реологията. Не съм видял тъпнята кога го е написала.

    Коментиран от #15

  • 3 Патето Яки

    7 5 Отговор
    Това ми прилича на реклама с цел запасяване на народонаселението с ненужно лекарства. .............Който не страда от високо кръвно при заразяване с ковид освен другите симптоми изпада в ниско кръвно налягане и тогава какво да го прави този АС инхибитор за сваляне на кръвното.
  • 4 Госあ

    11 1 Отговор
    Нафамостат мезилат или Фузан, протеазен инхибитор свързващ се с АСЕ рецепторите и използват като антикоагулант срещу тромбози при кръвопреливане е най доброто и се прилага в Южна Корея и Япония. В комбинация с инхибитора за вирусната полимераза Фавипиравир използван също в Китай и Русия дава много добри резултати дори при тежко болни, а при навременно диагностициране и приложение лечението е абсолютно успешно. Тези препарати в картела няма шанс да бъдат използвани.

    Коментиран от #7

  • 5 Интериминтири

    7 9 Отговор
    Колко ли народ ще умрат облещени след като се назобят с тези спасителни лекарства, от страх да не умрат от ковид?
  • 6 Глупотевини

    7 1 Отговор
    Тотални глупости! Хората вземащи такива инхибитори са с придружаващи заболявания и се пазят много повече. Затова имат по малко заразени, приети в болници, и умрели. Тия "изследователи" ще научат ли принципите на медицинска статистика най накрая!!!
  • 7 Аууууу сирьозно

    3 19 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Да да колко такива "лекарства" преди това се оказа че не стават за чеп за зеле. Руснаците имаха "20 антивирусни", поне така тръбяха в началото на 2020, и от тях не проработи НИТО ЕДНО! Ваксините засега са единственото сигурно средство което намалява драстично смъртността.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чудесно

    6 2 Отговор
    В България имаме 2 милиона или 60% хипертоници...Следователно не е нужно да се факцираме...Какъв ковид какви 5 лева.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Делта ВАХХХ

    3 7 Отговор
    Антиваксърите продължават да си вярват че ще победят Делтата с измислени лекарства от интернет. Току що видях че имате 2400 нови заразени. Вирусът се засилва благодарение на върналите се от морето и малките ученици заразоносители. Да не заквакате че нямало мерки като пак заумирате по стълбите - това си е вашият демократичен избор.

    Коментиран от #14

  • 12 123

    0 0 Отговор
    33 в новината е почти сигурно че е фалшива. 33 е масонски символ.
  • 13 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Какъв простак":

    Викаш не зависи от лечението,А ве батка ? Здравеопазването е свързано с лечение, а не с финанси ве омбре.
  • 14 С тези приказки

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Делта ВАХХХ":

    Каква делта бе горски?! Нали вече на мю щам минахме.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.