Отидете към основна версия

8 384 9

6 уникални ползи от лешниците

  • лешници-
  • ядки-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Лешниците са достъпни целогодишно и съдържат множество полезни микроелементи

Снимка: Shutterstock

Като едни от най-любимите и предпочитани ядки, лешниците имат своите вкусови и здравословни качества, заради които присъстват в редица домове. Може да ги хапвате сурови, печени, под формата на тахан или по друг начин. Те са чудесни за бърза следобедна закуска или като добавка към сутрешната ви закуска с мляко и плодове. Може да се добавят и в салати.

Лешниците са богати на полезни вещества, минерали, протеини, мазнини. Заради това те са важни за нашето здраве, пише actualno.com.

Облекчават възпалението – лешниците имат свойството на намаляват възпалението заради съдържанието на полезни мазнини. Това е доказано с проучване, при което след месец консумация на лешници, възпалителните процеси в тялото на 21 участници намалели. Полезни са и при затлъстяване.

Регулират нивата на кръвната захар – освен лешници, за регулиране на кръвната захар може да хапвате орехи и бадеми. Това се случва благодарение на олеиновата киселина, която ядките съдържат. Ако приемате тази киселина често, тя намалява нивото на инсулина и кръвната захар.

Ценен източник на полезни елементи – в 20 лешника, което е около шепа, може да откриете витамини от група В, цинк, калий, фосфор, фибри, протеини, витамин Е, магнезий, мед, манган, чието количество да се доближава значително до препоръчителното за дневна доза. Освен това лешниците съдържат и омега-6 и омега-9 мастни киселини. Много причини, поради които да ги добавите към ежедневното си меню.

Ценен източник на антиоксиданти – те предпазват организма от оксидативния стрес, който води до отключване на рак, сърдечни проблеми и ускорява стареенето. Веществата в лешниците могат да намалят възпаленията, да подобрят сърдечната функция и да намалява нивата на лошия холестерол. Добре е за целта да ги хапвате сурови, защото полезните елементи се намират в люспите на лешниците.

Защитават сърцето – именно заради съдържанието на антиоксиданти, консумацията на лешници може да подобри значително здравето на сърцето. Ядките намаляват нивата на холестерола. Те влияят положително и върху кръвното налягане заради съдържанието на магнезий, калий, диетични фибри и мастни киселини.

Достъпни са целогодишно – лешници може да намерите по всяко време на годината и да ги включите в менюто си под най-различни форми. Разбира се, хубаво е да се хапват сурови, но когато ви омръзне този начин, можете да ги добавят към сладки и солени ястия. Печени също могат да се хапват и пак съдържат полезни елементи. Може да готвите и с брашно от лешници, което също е много полезно за консумиране. Лъжица лешников тахан пък ще ви снабди с дневната доза полезна вещества, от които се нуждае тялото ви.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.

Свързани новини