30 Септември, 2021 22:30 8 383 9

6 уникални ползи от лешниците

  • лешници-
  • ядки-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Лешниците са достъпни целогодишно и съдържат множество полезни микроелементи

6 уникални ползи от лешниците - 1
Снимка: Shutterstock

Като едни от най-любимите и предпочитани ядки, лешниците имат своите вкусови и здравословни качества, заради които присъстват в редица домове. Може да ги хапвате сурови, печени, под формата на тахан или по друг начин. Те са чудесни за бърза следобедна закуска или като добавка към сутрешната ви закуска с мляко и плодове. Може да се добавят и в салати.

Лешниците са богати на полезни вещества, минерали, протеини, мазнини. Заради това те са важни за нашето здраве, пише actualno.com.

Облекчават възпалението – лешниците имат свойството на намаляват възпалението заради съдържанието на полезни мазнини. Това е доказано с проучване, при което след месец консумация на лешници, възпалителните процеси в тялото на 21 участници намалели. Полезни са и при затлъстяване.

Регулират нивата на кръвната захар – освен лешници, за регулиране на кръвната захар може да хапвате орехи и бадеми. Това се случва благодарение на олеиновата киселина, която ядките съдържат. Ако приемате тази киселина често, тя намалява нивото на инсулина и кръвната захар.

Ценен източник на полезни елементи – в 20 лешника, което е около шепа, може да откриете витамини от група В, цинк, калий, фосфор, фибри, протеини, витамин Е, магнезий, мед, манган, чието количество да се доближава значително до препоръчителното за дневна доза. Освен това лешниците съдържат и омега-6 и омега-9 мастни киселини. Много причини, поради които да ги добавите към ежедневното си меню.

Ценен източник на антиоксиданти – те предпазват организма от оксидативния стрес, който води до отключване на рак, сърдечни проблеми и ускорява стареенето. Веществата в лешниците могат да намалят възпаленията, да подобрят сърдечната функция и да намалява нивата на лошия холестерол. Добре е за целта да ги хапвате сурови, защото полезните елементи се намират в люспите на лешниците.

Защитават сърцето – именно заради съдържанието на антиоксиданти, консумацията на лешници може да подобри значително здравето на сърцето. Ядките намаляват нивата на холестерола. Те влияят положително и върху кръвното налягане заради съдържанието на магнезий, калий, диетични фибри и мастни киселини.

Достъпни са целогодишно – лешници може да намерите по всяко време на годината и да ги включите в менюто си под най-различни форми. Разбира се, хубаво е да се хапват сурови, но когато ви омръзне този начин, можете да ги добавят към сладки и солени ястия. Печени също могат да се хапват и пак съдържат полезни елементи. Може да готвите и с брашно от лешници, което също е много полезно за консумиране. Лъжица лешников тахан пък ще ви снабди с дневната доза полезна вещества, от които се нуждае тялото ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия

    11 1 Отговор
    Ааа, сега ми стана ясно защо катеричките гепат лешници, а и орехи. Много обичах да ги наблюдавам
  • 2 Чифликчия

    16 1 Отговор
    Браво на автора!
    Яжте лешнии! Пресни и сурови.
  • 3 Катерич плейбой

    6 1 Отговор
    Ако ви кажа как шепа ядки вдига кундалини, няма да повярвате какво става. Руси катерички, брюнетки, червенокоси... нищо не може да ми избяга!

    Коментиран от #4

  • 4 Виталия

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Катерич плейбой":

    Йога с премятане и подхвърляне, нали кундалини е вътрешна енергия все пак. Аз не съм тренирала така

    Коментиран от #5

  • 5 Катерич плейбой

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Виталия":

    Виталия, знаеш ли къде се намира чакрата, отключваща кундалини?

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 6 Виталия

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Катерич плейбой":

    Мисля, че е първа чакра, сексуалната енергия като най-важна за възпроизвеждането на човека
  • 7 Виталия

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Катерич плейбой":

    Ако един човек е отключил кундалини го разбира чрез определени усещания. Аз моята съм я събудила. Човек с пробудена кундалини може да пробуди кундалини на друг човек. Първа чакра е
  • 8 Да аха

    1 0 Отговор
    След кило ракия и купа лешници ,правих див и страстен судански секс с една дама. Отворих и всички чакри ,зейнаха като попски ръкав.
  • 9 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Катерич плейбой":

    Леле какъв неграмотен коментар 8. Кундалини се отключва при чакра едно, поясних каква й е силата, енергията. Сексът няма общо за отключването й. Аз съм медиум и моята е отключена преди 1996