Таханът е един изключително полезен продукт и си струва да го включите в менюто си. Разбира се, много трябва да внимавате с консумацията, защото това е висококалорична храна и минимални количества от нея са достатъчни, за да се зареди тялото ни с онова, от което то се нуждае, пише actualno.com.
Кои са 5-те ползи от тахана, заради които си струва да го ядем?
1. Регулиране на кръвното налягане
В тахана се съдържат калий, антиоксиданти, растителни лигнани, благодарение на които се подобрява липидния профил и паралелно с това се регулира кръвното налягане.
2. Лесно сваляне на килограми
В тахановата паста се съдържат огромно количество полезни мазнини и именно поради тази причина тя успява да ни помогне да се справим с излишните килограми и да ги оставим в миналото. В нея се съдържат и огромно количество протеини, които пък на свой ред ни държат сити за дълго време. В резултат на това човек сваля килограми, без да се подлага на строги диети.
3. По-добра памет и концентрация
Таханът съдържа калий, манган, омега 3-мастни киселини и това изключително много помага за по-добрата памет и концентрация.
4. Помага в борбата с акнето
Таханът съдържа голямо количество цинк, който се грижи за изчистването на кожата и помага за прекратяването на проблемите, свързани с акнето.
5. Укрепва нервната система
Може би сте чували, че за да функционира нормално нервната система, то тя се нуждае от витамини от групата B. Именно те се съдържат в сусамовата паста. Ако искате сами да си я приготвите, а да не я купувате от магазина, ще са ви нужни сусам и зехтин. Максималното допустимо количество на ден са 3 супени лъжици. За предпочитане е да ги похапвате през първата половина на деня, когато процесите в организма са ускорени и храната се усвоява много по-лесно. За по-добър вкус може да добавите и мед към тахана.