Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 21:27 5 120 2

Полезните свойства на тахана

  • сусам-
  • сусамов тахан-
  • тахан-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • ползи

Сусамовият тахан има редица полезни свойства, вижте пет от тях

Полезните свойства на тахана - 1
Снимка: Shutterstock

Таханът е един изключително полезен продукт и си струва да го включите в менюто си. Разбира се, много трябва да внимавате с консумацията, защото това е висококалорична храна и минимални количества от нея са достатъчни, за да се зареди тялото ни с онова, от което то се нуждае, пише actualno.com.

Кои са 5-те ползи от тахана, заради които си струва да го ядем?

1. Регулиране на кръвното налягане

В тахана се съдържат калий, антиоксиданти, растителни лигнани, благодарение на които се подобрява липидния профил и паралелно с това се регулира кръвното налягане.

2. Лесно сваляне на килограми

В тахановата паста се съдържат огромно количество полезни мазнини и именно поради тази причина тя успява да ни помогне да се справим с излишните килограми и да ги оставим в миналото. В нея се съдържат и огромно количество протеини, които пък на свой ред ни държат сити за дълго време. В резултат на това човек сваля килограми, без да се подлага на строги диети.

3. По-добра памет и концентрация

Таханът съдържа калий, манган, омега 3-мастни киселини и това изключително много помага за по-добрата памет и концентрация.

4. Помага в борбата с акнето

Таханът съдържа голямо количество цинк, който се грижи за изчистването на кожата и помага за прекратяването на проблемите, свързани с акнето.

5. Укрепва нервната система

Може би сте чували, че за да функционира нормално нервната система, то тя се нуждае от витамини от групата B. Именно те се съдържат в сусамовата паста. Ако искате сами да си я приготвите, а да не я купувате от магазина, ще са ви нужни сусам и зехтин. Максималното допустимо количество на ден са 3 супени лъжици. За предпочитане е да ги похапвате през първата половина на деня, когато процесите в организма са ускорени и храната се усвоява много по-лесно. За по-добър вкус може да добавите и мед към тахана.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emo

    4 2 Отговор
    От години имам некаква форма на язва сутрин вземам една с. лъжитса мед една ч лъжичка тахан и 50 гр. анасонова ракия 1час не ям нищо държиме 7-8 часа без проблем....опитайте по е добро от лекарства които попилеват черният дроп и бъбретците.
  • 2 Виви

    0 0 Отговор
    До Емо
    ЛъжиЦа
    ДроБ
    БъбреЦи