Отидете към основна версия

9 045 13

Посочиха храните, които причиняват рак на дебелото черво

  • рак-
  • рак на стомаха-
  • нездравословна храна-
  • вредна храна-
  • алкохол-
  • мазнини

Към вредните храни учените добавят и консумацията на алкохол и подсладени напитки

Снимка: Shutterstock

Ново проучване на Харвард във връзка с общественото здраве показа, че възпалението на червата, причинено от определени храни, може да бъде основен рисков фактор за развитие на колоректален рак.

Автор на изследването е Едуард Джованучи, професор в Харвардското училище за обществено здраве, и колегите му подозират, че една диета, която включва голямо количество червено месо, бял хляб и сладки напитки може значително да увеличи риска от възпаление, свързано с по-голяма вероятност развитието на рак, алармира zdrave.to.

"Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак", каза Джованючи. За да проверят тази хипотеза, учените събират данни от повече от 121 000 души, като се използват резултатите от две големи американски проучвания, по време на които се проследяват потенциалното въздействие от различни фактори на здравето на хората в продължение на 25 години.

Участниците попълват въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката между храненето и колоректалния рак. По време на проследяването са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участниците в проучването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.

Установено е, че участниците в изследването, които консумират най-много "онкогенни" продукти е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно - рак на ректума, в сравнение с тези, които се придържат към здравословна диета.

Учените заключиха, че най-опасните продукти включват: пържено месо, червено месо, черен дроб, премиум брашно ("екстра") и сладки напитки. В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към "опасните" продукти.

По-здравословни храни, консумацията на които свеждат вероятността от развиване на рак на дебелото черво до минимум са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар. Консумацията на кафе, което само по себе си е напитка, която намалява възпалението, може да се превърне във вредно, ако се добави голямо количество захар към тази напитка, добавят учените.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини