Ново проучване на Харвард във връзка с общественото здраве показа, че възпалението на червата, причинено от определени храни, може да бъде основен рисков фактор за развитие на колоректален рак.
Автор на изследването е Едуард Джованучи, професор в Харвардското училище за обществено здраве, и колегите му подозират, че една диета, която включва голямо количество червено месо, бял хляб и сладки напитки може значително да увеличи риска от възпаление, свързано с по-голяма вероятност развитието на рак, алармира zdrave.to.
"Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак", каза Джованючи. За да проверят тази хипотеза, учените събират данни от повече от 121 000 души, като се използват резултатите от две големи американски проучвания, по време на които се проследяват потенциалното въздействие от различни фактори на здравето на хората в продължение на 25 години.
Участниците попълват въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката между храненето и колоректалния рак. По време на проследяването са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участниците в проучването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.
Установено е, че участниците в изследването, които консумират най-много "онкогенни" продукти е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно - рак на ректума, в сравнение с тези, които се придържат към здравословна диета.
Учените заключиха, че най-опасните продукти включват: пържено месо, червено месо, черен дроб, премиум брашно ("екстра") и сладки напитки. В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към "опасните" продукти.
По-здравословни храни, консумацията на които свеждат вероятността от развиване на рак на дебелото черво до минимум са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар. Консумацията на кафе, което само по себе си е напитка, която намалява възпалението, може да се превърне във вредно, ако се добави голямо количество захар към тази напитка, добавят учените.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 гост
Коментиран от #3
18:00 27.10.2021
2 Емил
18:01 27.10.2021
3 Лост
До коментар #1 от "гост":
Ако си спомняш навремето на прасетата даваха трици. Сега хората ядат хляб с трици, сиреч отпадъка на зърното и даже плащат повече.18:03 27.10.2021
4 Светльо
Коментиран от #5
18:10 27.10.2021
5 РЕАЛИСТ
До коментар #4 от "Светльо":
Абе не схващаш ли, че не може да си политик и да имаш двойно гражданство. Чия политика ще прокарваш, на България или на другата държава на която си се клел във вярност. Никъде и никой не допуска такова нещо. Не може да си ни риба, ни рак.Коментиран от #11
18:19 27.10.2021
6 Врачанин
18:23 27.10.2021
7 Врачанин
18:23 27.10.2021
8 човек от народа
18:23 27.10.2021
9 Чочо
18:38 27.10.2021
10 Щом го
18:42 27.10.2021
11 Тиквуна от Банкя нали е турски поданик..
До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":
Защо му беше разрешено да краде България?Да мие на Агата оная работа и да носи килимчето под мишницата...18:49 27.10.2021
12 Черна котка
19:01 27.10.2021
13 no name no face no number
19:40 27.10.2021