Отидете към основна версия

6 918 9

Не яж тези храни преди лягане

  • сън-
  • храна-
  • лошо влияние-
  • качество на съня-
  • хранителни продукти-
  • вредно

Избягването на някои хранителни продукти може да ви осигури максимално пълноценна почивка през нощта

Снимка: shutterstock

Tова, с което се храним преди лягане, може да има огромно влияние върху качеството на съня. Безсънието и неспокойният сън често пъти са причинени от неправилно подбраната вечеря.

Ето кои са храните, които пречат на добрия и качествен сън:

Сладолед

Сладоледът на пръв поглед е храна, която носи щастие и удовлетворение, само че в никакъв случай не помага за съня. В него има голямо количество мазнини, които организма ти няма как да изразходи вечерта, а захарта . ще ти даде прекалено много енергия.

Целина

Изненадва ли те тази част от списъка? Целината е здравословна храна, но не бива да я консумираш вечер. Естествен диуретик е и ще те кара често да ходиш до тоалетна.

Макарони

Макароните не са добър избор за вечеря, защото съдържат доста въглехидрати и са с висок гликемичен индекс. Това ще накара кръвната ти захар да варира и няма да може да се радвате на спокоен сън.

Пица

При лягане, тялото се нуждае от почивка и хапването на пица не е добра идея. А и ще ви донесе не само неспокоен сън, но и допълнителни килограми.

Сладкиши

Знаете ли, че ако ядете сладко преди сън е много вероятно да сънувате кошмари. Това не е някакво поверие, а научно доказан факт.

Черен шоколад

Черният шоколад е скрит източник на кофеин. Практически кофеин има във всеки вид шоколад, но в черния е повече. Освен това има различни стимуланти, които ще ви държат будни. Ако вечерта прекалено много ви се яде шоколад, нека бъде бял.

Зърнена закуска

Тези закуски са отлични, но… за закуска! Вечерта ще ви заредят с енергия, която няма да има къде да изразходвате, така че няма да можете да спите.

Чесън

Чесънът е много здравословна, дори супер храна. И все пак – не е подходящ за консумация вечер. Последиците ще са трудно заспиване и лош сън. Консумацията на чесън често е последвана от болки в стомаха.

Алкохол

Схващането, че алкохола помага на съня, е много, много погрешно. Наистина, може да ви се доспи и да заспите по-бързо, но ползата ще е до тук – качеството на съня ще е лошо и на сутринта със сигурност няма да се събудите така свежи, както би ви се искало.

Червено месо

Червеното месо е храна, която обикновено /ако не си веган или вегетарианец/ присъства в менюто, но не трябва да присъства вечер. Тъй като съдържа много мазнини и протеини, червеното месо е истинско предизвикателство за храносмилателната система и затова ще спите зле. Насладете се на червеното месо за обяд, а вечер е по-добре да хапнете бяло месо.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини