Last news in Fakti

21 Ноември, 2021 22:29 6 898 9

Не яж тези храни преди лягане

  • сън-
  • храна-
  • лошо влияние-
  • качество на съня-
  • хранителни продукти-
  • вредно

Избягването на някои хранителни продукти може да ви осигури максимално пълноценна почивка през нощта

Не яж тези храни преди лягане - 1
Снимка: shutterstock

Tова, с което се храним преди лягане, може да има огромно влияние върху качеството на съня. Безсънието и неспокойният сън често пъти са причинени от неправилно подбраната вечеря.

Ето кои са храните, които пречат на добрия и качествен сън:

Сладолед

Сладоледът на пръв поглед е храна, която носи щастие и удовлетворение, само че в никакъв случай не помага за съня. В него има голямо количество мазнини, които организма ти няма как да изразходи вечерта, а захарта . ще ти даде прекалено много енергия.

Не яж тези храни преди лягане
Снимка: shutterstock

Целина

Изненадва ли те тази част от списъка? Целината е здравословна храна, но не бива да я консумираш вечер. Естествен диуретик е и ще те кара често да ходиш до тоалетна.

Макарони

Макароните не са добър избор за вечеря, защото съдържат доста въглехидрати и са с висок гликемичен индекс. Това ще накара кръвната ти захар да варира и няма да може да се радвате на спокоен сън.

Не яж тези храни преди лягане
Снимка: shutterstock

Пица

При лягане, тялото се нуждае от почивка и хапването на пица не е добра идея. А и ще ви донесе не само неспокоен сън, но и допълнителни килограми.

Сладкиши

Знаете ли, че ако ядете сладко преди сън е много вероятно да сънувате кошмари. Това не е някакво поверие, а научно доказан факт.

Не яж тези храни преди лягане
Снимка: shutterstock

Черен шоколад

Черният шоколад е скрит източник на кофеин. Практически кофеин има във всеки вид шоколад, но в черния е повече. Освен това има различни стимуланти, които ще ви държат будни. Ако вечерта прекалено много ви се яде шоколад, нека бъде бял.

Зърнена закуска

Тези закуски са отлични, но… за закуска! Вечерта ще ви заредят с енергия, която няма да има къде да изразходвате, така че няма да можете да спите.

Не яж тези храни преди лягане
Снимка: shutterstock

Чесън

Чесънът е много здравословна, дори супер храна. И все пак – не е подходящ за консумация вечер. Последиците ще са трудно заспиване и лош сън. Консумацията на чесън често е последвана от болки в стомаха.

Алкохол

Схващането, че алкохола помага на съня, е много, много погрешно. Наистина, може да ви се доспи и да заспите по-бързо, но ползата ще е до тук – качеството на съня ще е лошо и на сутринта със сигурност няма да се събудите така свежи, както би ви се искало.

Червено месо

Червеното месо е храна, която обикновено /ако не си веган или вегетарианец/ присъства в менюто, но не трябва да присъства вечер. Тъй като съдържа много мазнини и протеини, червеното месо е истинско предизвикателство за храносмилателната система и затова ще спите зле. Насладете се на червеното месо за обяд, а вечер е по-добре да хапнете бяло месо.

Не яж тези храни преди лягане
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    22 0 Отговор
    И кво!?Не яжте нищо вечер,щото нема да мое да спите!?🙉🙉🙉👍

    Коментиран от #5

  • 2 Жоро

    12 0 Отговор
    Тъпня индийд. То кво остана да ям, трева ли да паса?
  • 3 Ханс

    12 0 Отговор
    Ряпа. Не яж ряпа, за да не ти отнесе вятърът завивките...
  • 4 Еразъм

    16 0 Отговор
    Слушайте тялото си - то най-добре знае кога и какво му трябва. Просто му го дайте! Естествено без да прекалявате, всяка крайност е вредна.
  • 5 Глад

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Гладен съвсем не може да заспиш, така че подкрепям коментар 4.

    Коментиран от #6

  • 6 Диетолога

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Глад":

    Въпрос на навик е да заспиш гладен. Моята вечеря приключва в 6:30- 7:00 най-късно и до другия ден не ям нищо Закусвам някъде около 10:00. - 11:00 часа така си осигурявам един голям прозорец в който не ям И това е много полезно за организма ако всичко за ауто фабията прочети за какво става на въпрос. Две хранения на човек са напълно достатъчни да водя един пълноценен и здравословен начин на живот хиляди години хората са се хранили един максимум два пъти на ден и то с оскъдна храна и заради това са били здрави в момента имаме излишъци от много храна презадоволени сме от храни и имаме хладилник в който държим храната и тя ни е на една ръка разстояние и може да е консумираме по всяко време дори и през нощта което е абсолютно вредно.
  • 7 Диетолога

    2 0 Отговор
    Да се чете аутофагия. Редактора го е променил.
  • 8 Всичко

    2 0 Отговор
    е индивидуално и всеки организъм реагира различно ! И слава Богу !
  • 9 Потурко

    2 0 Отговор
    Яжте всичко, но вечеряйте в 17.00 часа! Това е единствената рецепта за спокоен сън!