Отидете към основна версия

3 557 18

Как да върнем обонянието си след КОВИД

  • ковид 19-
  • обоняние-
  • лекар-
  • съвети

Съвети от експерта - доц. Тодор Широв

Снимка: Shutterstock

От 3 до 8 процента от преболедувалите COVID-19, които са загубили обонянието си, не го възстановяват. Това заяви доц. Тодор Широв, специалист по отоневрология в ИСУЛ, пише actualno.com. Съгласно експерта, в общия случай до 4 седмици хора, загубили обонянието си заради COVID-19, го възстановяват без да се прави нищо.

Помагат витамини от групата А и Б, но най-много помага ваксината – не съм видял пациент, който е ваксиниран, да губи изцяло обонянието си, каза доц. Широв. Друг метод – подбирате по-силни подправки и няколко пъти на ден ги миришете. Дори да не усещате, представяте си на какво мирише. Може да се сменят подправките на няколко дни. Тази "тренировка" е ефективна, твърди лекарят пред bTV.

Специално предупреждение от доц. Широв - не си слагайте чесън или лук в носа! Те съдържат много силни вещества и могат да увредят лигавицата допълнително. По думите на доцента, според изследване на Института "Пастьор", при пациенти с дълъг КОВИД, вирусът остава дълго, с месеци, в носоглътката и предизвиква възпалителни реакции в лигавицата, което уврежда обонянието и вкуса. Тези частици от вируса живеят вътре в клетката – не си болен от COVID-19, PCR и антигенен тест не хващат наличие на вируса. Само специализиран клетъчен тест го улавя, според обяснението на лекаря. Доц. Широв разказа, че според британски данни, съобщени от пациенти, при ваксинирани хора кихането е отчетлив симптом. Но ако си неваксиниран, по-отчетлив симптом е температурата и болките в главата. Ако ваксиниран човек почне да киха повече от обичайното, нека си направи тест, даде съвет пред bTV доц. Широв.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини