Елдата, наричана още гречка, е продукт, нетипичен за българската национална кухня, но въпреки това през последните години навлезе изключително бързо в менюто ни. Смята се, че родината на тази зърнена култура е Индия, но тя е изключително популярна в Русия, от където произлиза и наименованието "гречка".
Освен че е богата на витамини и минерали, елдата се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Но ползите за здравето не свършват до там.
Диетологът Екатерина Михайленко обясни пред руски медии кои свойства на елдата я правят ценен продукт за милиони хора.
"Елдата е уникален и ценен продукт заради своя състав. Той се отличава сред всички зърнени култури не само заради високото си съдържание на растителни протеини (до 13 грама на 100 грама продукт), но и заради високото съдържание на желязо, което е много важно при лечение на анемия. Елдата съдържа още магнезий, фосфор, калций и цинк и е богата на витамините A, D, C, E", казва Михайленко.
"Елдата е безглутенов продукт – това е особено важно за хора с някои специфични заболявания. Елдата е висококалорична, така че не се препоръчва за хора, които се борят с наднорменото си тегло. И, разбира се, можете да прецените ползите или вредите от елдата при конкретно заболяване само след консултация с вашия лекар", заключава експертът.