Last news in Fakti

16 Декември, 2021 11:29 2 289 6

Ако страдате от анемия, този продукт е за вас

  • елда-
  • здраве-
  • полезно-
  • анемия-
  • гречка

Елдата има множество полезни качества

Ако страдате от анемия, този продукт е за вас - 1
Снимка: shutterstock

Елдата, наричана още гречка, е продукт, нетипичен за българската национална кухня, но въпреки това през последните години навлезе изключително бързо в менюто ни. Смята се, че родината на тази зърнена култура е Индия, но тя е изключително популярна в Русия, от където произлиза и наименованието "гречка".

Освен че е богата на витамини и минерали, елдата се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Но ползите за здравето не свършват до там.

Диетологът Екатерина Михайленко обясни пред руски медии кои свойства на елдата я правят ценен продукт за милиони хора.

"Елдата е уникален и ценен продукт заради своя състав. Той се отличава сред всички зърнени култури не само заради високото си съдържание на растителни протеини (до 13 грама на 100 грама продукт), но и заради високото съдържание на желязо, което е много важно при лечение на анемия. Елдата съдържа още магнезий, фосфор, калций и цинк и е богата на витамините A, D, C, E", казва Михайленко.

"Елдата е безглутенов продукт – това е особено важно за хора с някои специфични заболявания. Елдата е висококалорична, така че не се препоръчва за хора, които се борят с наднорменото си тегло. И, разбира се, можете да прецените ползите или вредите от елдата при конкретно заболяване само след консултация с вашия лекар", заключава експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Бих ви препоръчал,манатарка или черен дроб от треска,пилешки пуешки,гъши,но него го изнасят....А,да гледам гъски за да им вземам черния дроб....Не става.Не съм бг лекар....Лечението не еот днес за утре.Ефекта е след 60-70 дни при Манатарка,а при другите над 120дни..
  • 2 Кълвач

    3 3 Отговор
    Това сигурно е за канарчета с анемия или за мисирки.
  • 3 123456

    3 0 Отговор
    Много е хубава елдата . Имам рецепта , първо я варя до готовност , после леко подправям на вкус и после пълня с нея малко печено прасенце

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ужасно

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    Как не ви е срам да ядете малки животинки!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    А,с Ориз не е ли по вкусно?