Отидете към основна версия

1 430 25

Николай Витанов: Омикрон няма да стане доминантен до Нова година

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • николай витанов

Дифузното разпространение угасна

Снимка: Нова ТВ

"Омикронът го няма, но това и очаквахме - аз и вие. Никулден мина отдавна - днес е 20.12. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Приготвяйте се спокойно за празниците."

Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

И продължи така:
"Базовото репродуктивно число днес е 1.02 - близо е до 1. Прогнозата я знаете - бавно разтоварване на здравната система. Странно е, че е над 1 числото. Би трябвало да е под 1. Тук РЗИ-тата би следвало да си попрегледат данните за активните случаи.

Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 135,0% (от декември има още много време). Значи, дотук при тази вълна са починали 35 % повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината - очаквам да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие срещу тази прогноза. Днес бройката е 30 082.

Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците. Жълтата област в Източна България расте. Това е добре.

Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. София-град се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

Дифузното разпространение угасна.

Виолетовото бавно намалява. В Западна България също. И Благоевград излезе от виолетовата зона. Това е много добре. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме - все пак виолетовото още е много.

Омикрон варианта на вируса - няма го ни при Националния център по заразни и паразитни болести, ни при Витанов.

Тотален локдаун до края на годината - няма да има. Забравихме за тоталния локдаун - нали така."

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини