Отидете към основна версия

1 027 25

42 000 дози детски ваксини срещу COVID-19 вече са в България

  • 42 000 дози-
  • детски ваксини-
  • covid-19-
  • българия

С тях ще се имунизират деца между 5 и 11 години

Снимка: Нова телевизия

България получи 42 000 дози детски ваксини срещу COVID-19. Сега предстои да се направи точната организация и имунизирането на деца между 5 и 11 години да започне на практика. Това ще се случва в специално определени пунктове във всички области на страната.18 000 от пристигналите ваксини вече са в хладилниците на „БулБио” в София, а останала част ще бъде разпределена в страната. Самата ваксинация ще се прави само в специални пунктове. Личните лекари няма да имат ангажимент към процеса, а имунизацията ще се прави само от педиатри, съобщават от Нова телевизия.

„18 000 ваксини са достигнали вече и са в „БулБио” и по 12 000 за РЗИ-Търново и Варна. Изготвени са указания как ще се прилагат”, посочи проф. Сербезова.
В регионалните РЗИ-та вече са готови с организацията и ще започнат да имунизират при първа възможност. В Търново това ще се случи още утре.

„Днес очакваме 12 000 дози детски ваксини, които ще бъдат разпределени по-късно за областите от Северна България. От утре започва ваксината на деца на възраст от 5 до 11 години”, обясни директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

За по-голяма безопасност имунизацията ще се прави само в определени пунктове задължително в присъствието на педиатри, а проследяването ще е по-стриктно, категорични са здравните власти.

„На този етап нямаме никакви притеснения, защото на първо място децата понасят по-лесно и по-леко ваксинирането и по-бързо изграждат имунитет. В Европа са поставени 15 милиона дози на възраст между 12-18 години и по никакъв начин не се наблюдава влошаване на профила на безопасност”, коментира представителят в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.
Макар и малък, интерес към ваксините за деца вече има. За да се използват всички отворени флакони децата ще се имунизират само след предварително записване.

„Определили сме и телефон, на който родителите да се записват. Добрата новина е, че откакто обявихме в събота сутринта, вече имаме записани 3 деца”, каза зам.-директорът на болница „Св. Анна” д-р Ивелина Георгиева.

За Радослава Димитрова имунизацията е единствената възможност да пусне детето си отново на занималня. Затова 6-годишната Илина е сред първите чакащи в Благоевград.

„Мотивира ме това, че тя ходи на предучилищна, а аз не съм я пускала вече доста време и искам да води нормален живот и да не се притеснявам, че ще се зарази. Не я пускам, защото нямам спокойствието. Аз вече съм с бустерна доза”, сподели Радослава.
Други родители не са готови да вземат такова решение. „Не съм съгласна, не искам да го ваксинирам! Притеснявам се, аз също не съм ваксинирана”, уточни майката на 10-годишно дете Цветанка Костова.

Утре ще стане ясен и пълният списък с пунктове, в които ще се поставят и ваксини на деца в страната. Препаратът за деца, който пристигна у нас е на Pfizer, а като количество е 1/3 от дозата за възрастни. Втора доза ще се прави 21 дни след първата.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.

Свързани новини