Отидете към основна версия

3 804 12

Не трябва да се препоръчва умерената консумация на алкохол

  • алкохол-
  • вреди-
  • ползи-
  • злоупотреба-
  • консумация

Хроничната прекомерна употреба на алкохол може да окаже негативно влияние върху тялото

Снимкa: Shutterstock

Празниците са в разгара си и вероятността на трапезата да има и алкохол е твърде голяма. Има много причини да пиете, но по всичко личи, че това няма да включва такива, свързани със здравето. Учените в свое проучване стигат до извода, че умерената консумация на алкохол не трябва да се препоръчва по здравословни причини. Донякъде това противоречи на други изследвания, които твърдят, че има ползи за здравето, пише flagman.bg.

Новото изследване принадлежи на учени от университета в Грайфсвалд в Германия. Предишните проучвания показват повишен риск от смъртност при хора, които се въздържат от алкохол, в сравнение с хора, които консумират ниски или умерени количества. Оказва се, че това е по-скоро следствие от рисково поведение, което хората са имали преди да се въздържат от пиене на алкохол. Изследването се публикува в списание PLOS Medicine.

Изследването е въз основа на данни от произволна извадка, които принадлежат на 4028 възрастни германци, които са участвали с отговори на въпроси в предишни изследвания по темата с алкохола. Взети са предвид данни, свързани с година преди това - предишна зависимост от алкохол или наркотици, ежедневно пушене и др. Резултатите показват, че 91% от въздържателите са употребявали алкохол в живота си преди, а 72% са имали лоши навици, свързани с алкохол, наркотици или тютюнопушене.

Наблюденията показват, че тези, които никога не са пили алкохол, както и тези, които са се въздържали през 12-те месеца преди проучването и не са имали предишни рискови фактори, не са имали по-висок процент на смъртност от тези, които са пили ниски до умерени количества алкохол. Забелязва се също връзка между тютюнопушенето и допълнителния риск, свързан с алкохола. Тези, които пушат, често посягат и към пиенето.

Заключението е, че при хората, които се въздържат от алкохол, няма по-висок риск от смъртност отколкото при тези, които консумират ниски до умерени количества. Всяко увеличение на риска от смъртност изследователите предполагат, че се дължи на фактори, свързани с начина на живот, предшестващи въздържанието, или поради тютюнопушенето. Затова и немските учени смятат, че няма реални основания да се препоръчва умереното пиене на алкохол по здравословни причини.

Наблюденията на изследователите подкрепят схващането, че хроничната прекомерна употреба на алкохол може да окаже негативно влияние върху тялото. Хубавото е, че данните показват, че здравето може да се подобри значително чрез продължително въздържание.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини

  • В кои страни се пие най-много алкохол

    Алкохолът в малки дози е съвсем приемлив, но както в редица други случаи склонността към прекомерна употреба е вредна. Когато от една чашка стават чет ...
    28.12.2021
    8 181
    23