Last news in Fakti

27 Декември, 2021 11:32 3 783 12

Не трябва да се препоръчва умерената консумация на алкохол

  • алкохол-
  • вреди-
  • ползи-
  • злоупотреба-
  • консумация

Хроничната прекомерна употреба на алкохол може да окаже негативно влияние върху тялото

Не трябва да се препоръчва умерената консумация на алкохол - 1
Снимкa: Shutterstock

Празниците са в разгара си и вероятността на трапезата да има и алкохол е твърде голяма. Има много причини да пиете, но по всичко личи, че това няма да включва такива, свързани със здравето. Учените в свое проучване стигат до извода, че умерената консумация на алкохол не трябва да се препоръчва по здравословни причини. Донякъде това противоречи на други изследвания, които твърдят, че има ползи за здравето, пише flagman.bg.

Новото изследване принадлежи на учени от университета в Грайфсвалд в Германия. Предишните проучвания показват повишен риск от смъртност при хора, които се въздържат от алкохол, в сравнение с хора, които консумират ниски или умерени количества. Оказва се, че това е по-скоро следствие от рисково поведение, което хората са имали преди да се въздържат от пиене на алкохол. Изследването се публикува в списание PLOS Medicine.

Изследването е въз основа на данни от произволна извадка, които принадлежат на 4028 възрастни германци, които са участвали с отговори на въпроси в предишни изследвания по темата с алкохола. Взети са предвид данни, свързани с година преди това - предишна зависимост от алкохол или наркотици, ежедневно пушене и др. Резултатите показват, че 91% от въздържателите са употребявали алкохол в живота си преди, а 72% са имали лоши навици, свързани с алкохол, наркотици или тютюнопушене.

Наблюденията показват, че тези, които никога не са пили алкохол, както и тези, които са се въздържали през 12-те месеца преди проучването и не са имали предишни рискови фактори, не са имали по-висок процент на смъртност от тези, които са пили ниски до умерени количества алкохол. Забелязва се също връзка между тютюнопушенето и допълнителния риск, свързан с алкохола. Тези, които пушат, често посягат и към пиенето.

Заключението е, че при хората, които се въздържат от алкохол, няма по-висок риск от смъртност отколкото при тези, които консумират ниски до умерени количества. Всяко увеличение на риска от смъртност изследователите предполагат, че се дължи на фактори, свързани с начина на живот, предшестващи въздържанието, или поради тютюнопушенето. Затова и немските учени смятат, че няма реални основания да се препоръчва умереното пиене на алкохол по здравословни причини.

Наблюденията на изследователите подкрепят схващането, че хроничната прекомерна употреба на алкохол може да окаже негативно влияние върху тялото. Хубавото е, че данните показват, че здравето може да се подобри значително чрез продължително въздържание.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудя се

    7 0 Отговор
    Виждам жени на 23 24 г да пият като за световно огромни количества

    Коментиран от #8

  • 2 РЕАЛИСТ

    18 4 Отговор
    Достоевски го е казал" Не пият само болните и подлеците"

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стига

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Стига с тези комири, алкохолната напитка е вредна - Петър Дънов.

    Коментиран от #5

  • 5 Някои си

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стига":

    Какво е това КОМИР
    Пийте ги тея хапчета бе аман....
  • 6 Всичко

    6 0 Отговор
    е индивидуално !
  • 7 От руса по руса

    3 0 Отговор
    Разбрах последното и изречение.
  • 8 Братле

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чудя се":

    Алкохолът трябва да се забрани барабар с цигарите , а за другата дрога - наказания като в Азия. Сега ще ми нащракат минуси - гледай какво става , обществото е зомбирано , още първите количества алкохол и започват промени в мозъчната кора , но човек не го усеща , а се изменя и нервната система , това е коварството ,и да женския алкохолизъм става все по-често срещан. Тази пущина е нанесла поразии в не една къща по света.

    Коментиран от #10

  • 9 √(n&Варна)

    2 1 Отговор
    За да няма проблеми – само бустерни дози качествен алкохол.
    Например шотландска ракия.
  • 10 Баща ти

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Братле":

    Изпускали са те по стълбите като малък,нали?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Барабанчик

    1 0 Отговор
    Алкохола е много полезен когато е в малки дози ... И в неограничени количества!