Отидете към основна версия

1 652 17

В тъмночервената COVID зона са всички области в страната

  • тъмночервена зона-
  • области-
  • страната

Най-висока е заболеваемостта в столицата, казват от Центъра по заразни и паразитни болести

Снимка: БНТ

Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е позитивен. От днес влиза в сила и променената валидност на зеления сертификат при пътуване в Европейския съюз. Той ще важи 9 месеца след поставяне на последната доза, но остава безсрочен за поставилите си бустерна доза, съобщават от БНТ.

Над 10 000 заразени отчита електронният регистър за последните 24 часа. Процентът на положителните проби е висок - над 24. Висок е и броят на хоспитализираните - над 1000 души. Толкова много хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има ръст и в броя на починалите - 158 души. Висок е и на настанените в интензивни отделения - 74 души, отново толкова хора в тежко състояние за денонощие е имало през ноември. Под 8000 са поставените ваксини като около 60% от тях са трета доза.

По данни на центъра по заразни и паразитни болести всички области у нас вече са в тъмночервено по отношение на 14-дневната заболеваемост. Най-висока е тя в столицата.

От първи февруари влизат в сила новите европейски изисквания за зелените сертификати - така при пътуване в Европейския съюз срокът на валидност на сертификата става 270 дни при завършен курс на ваксинация с еднодозова или двудозова ваксина. При поставена бустерна доза сертификатът е безсрочен.

Промяната засяга около 90 000 българи. От здравното министерство обявиха, тя да важи за територията на България.

Днес влиза в сила и още една промяна - в червената зона вече попадат държави със заболеваемост между 500 и 5000 на 100 000 население. Съответно влизащите у нас от такива страни могат да влязат само със зелен сертификат или отрицателен PCR тест. Влизащите от тъмночервени зони, в които заболеваемостта на 100 000 население е над 5000 души, трябва да имат и сертификат, и PCR, направен до 72 часа от влизането в страната. Ако имат поставена бустерна доза е достатъчен само сертификат.

Болничните сдружения пък настояват за спешна помощ от страна на държавата заради високите цени на тока. В отворено писмо те изложиха и исканията си да бъде увеличена стойността на клиничните пътеки.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.

Свързани новини