Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 13:42 1 646 17

В тъмночервената COVID зона са всички области в страната

  • тъмночервена зона-
  • области-
  • страната

Най-висока е заболеваемостта в столицата, казват от Центъра по заразни и паразитни болести

В тъмночервената COVID зона са всички области в страната  - 1
Снимка: БНТ

Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е позитивен. От днес влиза в сила и променената валидност на зеления сертификат при пътуване в Европейския съюз. Той ще важи 9 месеца след поставяне на последната доза, но остава безсрочен за поставилите си бустерна доза, съобщават от БНТ.

Над 10 000 заразени отчита електронният регистър за последните 24 часа. Процентът на положителните проби е висок - над 24. Висок е и броят на хоспитализираните - над 1000 души. Толкова много хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има ръст и в броя на починалите - 158 души. Висок е и на настанените в интензивни отделения - 74 души, отново толкова хора в тежко състояние за денонощие е имало през ноември. Под 8000 са поставените ваксини като около 60% от тях са трета доза.

По данни на центъра по заразни и паразитни болести всички области у нас вече са в тъмночервено по отношение на 14-дневната заболеваемост. Най-висока е тя в столицата.

От първи февруари влизат в сила новите европейски изисквания за зелените сертификати - така при пътуване в Европейския съюз срокът на валидност на сертификата става 270 дни при завършен курс на ваксинация с еднодозова или двудозова ваксина. При поставена бустерна доза сертификатът е безсрочен.

Промяната засяга около 90 000 българи. От здравното министерство обявиха, тя да важи за територията на България.

Днес влиза в сила и още една промяна - в червената зона вече попадат държави със заболеваемост между 500 и 5000 на 100 000 население. Съответно влизащите у нас от такива страни могат да влязат само със зелен сертификат или отрицателен PCR тест. Влизащите от тъмночервени зони, в които заболеваемостта на 100 000 население е над 5000 души, трябва да имат и сертификат, и PCR, направен до 72 часа от влизането в страната. Ако имат поставена бустерна доза е достатъчен само сертификат.

Болничните сдружения пък настояват за спешна помощ от страна на държавата заради високите цени на тока. В отворено писмо те изложиха и исканията си да бъде увеличена стойността на клиничните пътеки.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    22 1 Отговор
    Вече сме в плато и скоро кривата тръгва надолу !
  • 2 Имунолог

    43 1 Отговор
    Зеленият сертификат е напълно излишен

    Коментиран от #7

  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    29 1 Отговор
    Колко точно е 10 000 положителни теста на 7 000 000 население ❓

    Коментиран от #10

  • 4 Сттт

    27 2 Отговор
    И знамето на Канада е червено и трюдо с трети бустер е положителен;)
    За идиоти ли ни имате?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фалш

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Имунолог":

    Изнесеното в статията е фалшива новина! Защо? Защото има съществена разлика между думите "Заболеваемост" и "Заразяемост". Хайде сега някой умен да каже, всички заразени ли са болни или ако не всички са болни, тогава защо се изкривява информацията. Колко от 1,9% от заразеното население е болно!
    И още нещо - кой и какво гарантира, че резултатите от тестовете са коректни? Ами ако тия тестове са некачествени, производствен брак, но някой ги взема за достоверни тогава какво излиза? че се въртим като пумпали и полудяваме на базата на измислени резултати!

    Коментиран от #12

  • 8 Кольо Джифтера

    2 7 Отговор
    Мечтата на социалистите 100% вот за техните кадри по области.
  • 9 Грульо

    18 2 Отговор
    За 0,5% отчетени с фалшив тест обявяват червена зона и пандемия. Не знам какво трябва да обявят, ако се появи някоя наистина опасна зараза, дето наистина поразява 50% и без да има тестове. :D Пълни измамници, а добитъка още ги търпи.
  • 10 Ваксиниран3002

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Сега ти казвам, 0.14%, но нали промениха медицината, за да е удобна на пЛандемията. При това тези 10 000 са за 3 дни, установени са от някакъв тест, който показва на кока кола и папая и едва ли има 100 болни. Значи процентът става промил. НО, нали трябва да се ваксаме, за угодата на фармафията, въпреки, че те самите казват, че техните вакси нищо не помагат, но не отричат, че можело и да вредят.
  • 11 Верен на поетите

    13 2 Отговор
    ангажименти към господаря, Кирче Петковски подготвя територията към пълен локдаун. Това го прави и с тайната надежда да си осигури спокойствие и свобода за осъществяване на предателството, за което е назначен. Смазване на хората с инфлацията, хаос в "управлението", въвеждане на фашистки режим, подобен на австралийския, подписване на итамбулска конвенция и за "защита на детето" т. е. законно да ти взимат децата, даже и по донос и да ги дават на разни съмнителни настойници, даване на още бази на фащ, локация на чужди войски в България и кой знае какво още.

    Коментиран от #15

  • 12 Тези тестове

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фалш":

    са абсолютно фалшиви. Наложени са чрез множество фалшификации, измами и лобизъм от Корман Дорстен. За всяка пръчка, навряна в нечий нос получава % , а колко са навързани на клона, не се знае.
  • 13 Аз бях

    8 0 Отговор
    Еиии, това шефовете защо поръчват само червено мастило? На рисувай по картата... И да пише зелено, то все червено излиза. Много странна работа.
  • 14 Червени фенери

    6 0 Отговор
    Слугите на либерастите пак реват на умряло. За вас са се загрижили? Неее! Служат на господарите си.
  • 15 8888

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Верен на поетите":

    Това, което пишеш са дивотии и глупости.
  • 16 Кики

    6 0 Отговор
    Алооо вие на коя планета живеете, ковид отдавна няма никъде по света , тези ковид шарлатани в България още пушите лоша трева
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.