По време на заболяването основната напитка трябва да бъде вода и тя остава основна напитка и по време на възстановяването от коронавирусната инфекция", казва италинският лекар Анджелика Дювал.
Здравословните смутита помагат за натрупването на сила и укрепването на организма. За приготвянето на мус хапките диетологът препоръчва да се използват облепиха и червена боровинка.
"Вземаме два литра вода, загряваме я до 80 градуса и слагаме измити плодове, около 200 грама. За да е сладко, предлагам да добавите червени плодове като ягоди и боровинки. След това можете да използвате блендер и да получите здравословна и питателна напитка", съветва Дювал.
Според диетолога освен смутитата терапевтичен ефект имат и напитки на основата на зелен чай.
"Приготвяме ги по стандартния начин: две супени лъжици качествен насипен зелен чай на литър и половина вода. Нарязваме в него два резена портокал, добавяме една или две супени лъжици боровинки, по възможност замразени. Не препоръчвам да се подслажда, а е по-добре да се нареже ябълка без кората. Оставете напитката да кисне в продължение на 40-50 минути и я пийте през деня", каза лекарят.
"Някои напитки трябва да се избягват по време на възстановителния период след COVID-19", продължава диетологът. На първо място в забранителния списък са силното еспресо и черния чай.