Отидете към основна версия

1 463 11

Франция: близо 90 000 нови случая на коронавирус през последните седем дни

  • ковид-19-
  • франция-
  • заболели-
  • увеличава-
  • брой-
  • коронавирус

Това е с 36 процента повече в сравнение с предходната седмица

Снимка: Shutterstock

Франция е отчела средно по близо 90 000 нови случая на коронавирус през последните седем дни. Това е с 36 процента повече в сравнение с предходната седмица, когато правителството в навечерието на президентските избори през април отмени по-голямата част от противоепидемичните мерки, предаде "Ройтерс".

Вчера бяха отчетени 81 283 новозаразени, с което среднодневният брой на новите инфекции на седмична база стана 89 002 на ден, при положение че само седмица по-рано беше малко над 60 000. Показателят заболеваемост на 100 000 души население също се покачи и достигна най-високите си стойности от 18 февруари.

Правителството на френския президент, Еманюел Макрон, който след по-малко от три седмици ще се бори за преизбиране на президентски избори, които ще бъдат последвани и от парламентарни по-късно тази година, реши на 14 март да отмени повечето ковид рестрикции с аргумента, че се наблюдават положителни тенденции в епидемичната обстановка. Вече не е нужно да се носи маска на закрито с изключение на обществения транспорт, болниците и другите здравни заведения. Отменено е и изискването да се показва удостоверение за ваксинация при посещение на обекти като барове и кина.

Броят на новите хоспитализации, които са ключов показател, намалява с едва 1,7 процента на седмична база, което е най-бавният темп от началото на февруари. Това говори за възможен обрат в предишните тенденции, отбелязва "Ройтерс".

Новото увеличение на инфекциите е особено осезаемо във френския източен регион Елзас, една от зоните, които бяха най-тежко засегнати в началото на пандемията. Там властите отчитат заболеваемост от над 1000 новозаразени на 100 000 души.

В Германия новите случаи също се увеличават през последните дни и достигнаха нови рекордни равнища - за последните седем дни са отчитани средно по около 220 000 нови случая, показват данните на Института "Роберт Кох".

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.

Свързани новини