21 Март, 2022 13:18 1 462 11

Франция: близо 90 000 нови случая на коронавирус през последните седем дни

  • ковид-19-
  • франция-
  • заболели-
  • увеличава-
  • брой-
  • коронавирус

Това е с 36 процента повече в сравнение с предходната седмица

Франция: близо 90 000 нови случая на коронавирус през последните седем дни - 1
Снимка: Shutterstock

Франция е отчела средно по близо 90 000 нови случая на коронавирус през последните седем дни. Това е с 36 процента повече в сравнение с предходната седмица, когато правителството в навечерието на президентските избори през април отмени по-голямата част от противоепидемичните мерки, предаде "Ройтерс".

Вчера бяха отчетени 81 283 новозаразени, с което среднодневният брой на новите инфекции на седмична база стана 89 002 на ден, при положение че само седмица по-рано беше малко над 60 000. Показателят заболеваемост на 100 000 души население също се покачи и достигна най-високите си стойности от 18 февруари.

Правителството на френския президент, Еманюел Макрон, който след по-малко от три седмици ще се бори за преизбиране на президентски избори, които ще бъдат последвани и от парламентарни по-късно тази година, реши на 14 март да отмени повечето ковид рестрикции с аргумента, че се наблюдават положителни тенденции в епидемичната обстановка. Вече не е нужно да се носи маска на закрито с изключение на обществения транспорт, болниците и другите здравни заведения. Отменено е и изискването да се показва удостоверение за ваксинация при посещение на обекти като барове и кина.

Броят на новите хоспитализации, които са ключов показател, намалява с едва 1,7 процента на седмична база, което е най-бавният темп от началото на февруари. Това говори за възможен обрат в предишните тенденции, отбелязва "Ройтерс".

Новото увеличение на инфекциите е особено осезаемо във френския източен регион Елзас, една от зоните, които бяха най-тежко засегнати в началото на пандемията. Там властите отчитат заболеваемост от над 1000 новозаразени на 100 000 души.

В Германия новите случаи също се увеличават през последните дни и достигнаха нови рекордни равнища - за последните седем дни са отчитани средно по около 220 000 нови случая, показват данните на Института "Роберт Кох".


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    35 1 Отговор
    Бреме е за бустер на бустера, иначе бой и без работа :)
  • 2 Българина

    32 4 Отговор
    ами ще намалеят когато Русия унишожи всички лаборатории в Украйна ! но да не забравяме, че Пентагона ги напъна да изнесаат материала още на 24.02.2022, НА ЗАПАД! сега го тествате. На изток пандемията проключва, тя върлув само из НАТО И КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАДА Санкциите пазят изтока
  • 3 8888

    31 0 Отговор
    Започна се,сигурно войната свърши.
  • 4 Витанов

    19 0 Отговор
    Нямате ли война у вашите медии, ами се занимавате с тая дъвка пандемията? На мене ми плащат с хилядарка отгоре да смятам войната. Калъфи, ех че не знам френски, да ви покажа как се прави...
  • 5 Toxic

    34 2 Отговор
    Сега ще ги вкарат отново в локдаун, за да не могат открито да протестират нито в защита на Русия и Путин, нито по икономически причини в очакване на голямата депресия. Такива протести вече започват да се появяват. Европейците взеха да се усещат и прозират в сценария, който им се разиграва и разбраха, че Путин, всъщност, в момента върши черната работа на Европа, унищожавайки един тумор, който щеше да завладее и тях, а те същевременно страдат от безумните санкции. Изглежда, че предстоят драматични времена за западняците.

    Коментиран от #8

  • 6 Пророка !

    10 0 Отговор
    Да си затворят бардаците !
  • 7 Пак

    22 0 Отговор
    Айде нови опити да се върне темата с пандемията на дневен ред.
  • 8 Баща ти

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Toxic":

    Хапчетата май пак не си ги пил?!
  • 9 Тез францета

    13 0 Отговор
    не бяха ли много наваксинирани?
  • 10 1111

    2 0 Отговор
    Путин да атакува молдова и маските ще паднат
  • 11 Demonaz

    6 0 Отговор
    Имаше статия,че Фракистан са гласували "извъредното положение" да е до лятото. Така,че става ясно имат си програма нали ЕС си е добрия стар СССР. Имат си петилетки сатрапите от ляво.