Глутенът е протеин, който се намира най-вече в пшеницата, ръжта и ечемика. Той е безопасен за повечето хора, но при някои, които имат непоносимост или алергия към него, той може да предизвика сериозни смущения в здравословното състояние. При някои хора непоносимостта може да се изразява в не толкова мащабни и явни признаци и симптоми, което може да не ги накара да свържат неразположенията си с глутена. При други симптомите се проявяват моментално след консумация на глутен и могат да са в доста сериозни измерения, пише сайтът Az-jenata.bg.
Кожен симптом, който може да подсказва за непоносимост към глутен
При страдащи от цьолиакия или автоимунно заболяване, свързано с тотална непоносимост към глутена, състоянията могат да са дори животозастрашаващи. Избягването на глутена за тези хора е задължително.
Но ако страдате от скрита чувствителност към глутена, това също може да ви накара да ограничите консумацията му или да я изключите напълно.
Кои са признаците, които може да са показателни, че е по-добре да спрете да консумирате глутен?
Подуване, газове, коремен дискомфорт
Подуването на корема може да се случи след консумация на много и различни храни. Понякога е трудно да установите от коя храна точно страдате, тъй като в порциите си обикновено съчетаваме множество храни. За целта е добре да консумирате колкото се може по-опростени ястия с по-малко съставки. Така ще успеете по-лесно да забележите кои храни ви причиняват подуване и неразположения.
Изхожданията ви може да се подобрят
Ако сте имали диарии, които не сте могли да си обясните или сте ходели твърде често по голяма нужда по няколко пъти на ден, имали сте меки и деформирани изпражнения, това може да се дължи на глутенова чувствителност или непоносимост. Ако ограничите или изключите глутена от храненето за известно време и изпражненията ви се подобрят, вероятността глутенът да е бил в основата на този проблем е голяма.
Теглото ви може да се промени
Ако сте премахнали глутена и глутеновите тестени изделия, за да отслабнете, може би трябва да преосмислите стратегията си. Няма никакви доказателства, че тестените изделия и глутенът са главните виновници за наднорменото тегло, според учени от клиника Кливланд. Тестените храни могат косвено да повлияят теглото, но всичко зависи от това колко от тях консумирате и в какъв вид. Има множество други калорични и съдържащи нездравословни добавени и рафинирани захари храни, които имат далеч по-сериозно негативно влияние върху теглото от тестените изделия, особено пълнозърнестите.
Повече енергия и по-добър сън
Ако глутенът не ви понася, той може да се намесва в механизмите на съня и енергийните нива в организма ви. Умората е един от симптомите на глутенова чувствителност и непоносимост. Може да се прояви веднага след консумация на глутен, но и след часове, дори сутрин след събуждане. Ако премахнете глутеновите изделия от храненето си има вероятност сънят ви да се подобри и да имате повече енергия.
Влошена костна плътност
Проучване, проведено от beyondceliac.org, цитирано от healthdigest.com констатира, че диагностицираните с цьолиакия хора имат по-висок риск от остеопороза. Това може да доведе до сериозни последствия в бъдеще.