Всеизвестен факт е, че рибата е не само вкусна, но и изключително полезна. Повечето видове риба, купени от търговци, които държат на качеството си, са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Рибата е отличен източник на витамини D и B2. Съдържа още калций и фосфор, които поддържат здрави здрави костите и зъбите ни. Консумацията на риба ни гарантира набавяне на ценни минерали като желязо, цинк, йод, магнезий и калий.
Яденето на риба поне веднъж седмично има и други допълнителни ползи за тялото ни, пише в. Струма. Ето какви:
1. Намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания
За съжаление, по-голямата част от населението на света се бори с някакъв вид невродегенеративно заболяване (деменция, Алцхаймер, болест на Паркинсон и др.).
Проучване, публикувано в Journal of American Medical Association (JAMA), установява, че консумацията на рибни ястия два пъти седмично може да намали шансовете за развитие на болестта на Алцхаймер с 47%.
Тези, които ядат риба и други видове морски дарове поне веднъж седмично, значително намаляват риска от развитие на деменция, според Марта Морис, водещ изследовател в изследването.
2. Помага за облекчаване на възпалителните процеси в тялото
Хората, които ядат мазна риба, усещат значително облекчение на оплакванията, свързани с ревматоиден артрит. Това се дължи на омега-3 мастните киселини.
Трябва да се отбележи, че яденето на повече рибни ястия няма да попречи на прогресирането на ставните заболявания, но значително ще облекчи симптомите, свързани с тях.
3. Съдейства за понижаване на високото кръвно налягане
Като се има предвид, че високото кръвно налягане е свързано с опасни състояния като инфаркти, инсулти и болки и стягане в гърдите, трябва да направите всичко възможно, за да поддържате кръвното си налягане нормално. И една от тези стъпки включва консумацията на риба.
Изследванията показват, че рибната диета в комбинация с редовните упражнения, може да помогне за понижаване на високите нива на холестерола. Това допълнително намалява риска от развитие на сърдечни проблеми.
4. Намалява смъртността при сърдечно-съдови заболявания
Консумацията на риба два пъти седмично намалява значително смъртността при пациентите със сърдечно-съдови заболявания, според проучване, публикувано от Американската кардиологична асоциация.
Повечето учени, изследователи и диетолози са на мнение, че положителните ползи за здравето от консумацията на рибни продукти два пъти седмично далеч надхвърлят негативните, а именно ефектите от живака. И това важи особено за мъжете на средна възраст и по-възрастните, както и за жените в постменопауза.