Овесеното мляко е най-популярната немлечна алтернатива на обикновеното мляко. С неговия естествено сладък и ядков вкус, толкова кремообразна текстура и огромния списък от предполагаеми ползи за здравето, не е трудно да се разбере защо всеки - с непоносимост към лактоза или не - избира да си поръча своето лате с овесено мляко.
Този продук е по-устойчиво за производство, отколкото някои други млечни алтернативи, като бадемовото мляко. Той също така има способността да се разпенва, както обикновеното мялко за направата на украсата на напитки като капучино, пише tialoto.bg.
Всичко това звучи твърде добро, за да бъде вярно. Затова InStyle се обръщат към Ашли Коф - сертифициран диетолог, която разказва всичко за овесеното мляко и разкрива дали то е толкова полезно, за колкото всички го смятат.
Какво е овесено мляко?
Овесеното мляко има по-здравословен порфил на мазнини от пълномасленото мялко. То има по-малко или нула грама наситени мазнини и същите или повече ненаситени мазнини в сравнение с млечния си конкурент. Овесеното мляко също така не съдържа холестерол, докато пълномасленото има 24 милиграма на 250 мл.
Този продукт обикновено съдържа подобно количество витамин и минерали като кравето мляко - 250 мл. осигуряват около 20% от дневната ви стойност както за витамин А, така и за витамин D. Овесеното мляко има и повече фибри (2 до 4 грама срещу 0 грама), въглехидрати (15 до 20 грама срещу 12 грама) и по-малко протеини (2 грама срещу 8 грама) от кравето мляко.
Въпреки това, не всички овесени млека са еднакви и някои може да не съдържат протеини или здравословни мазнини. Преди да вземете този продукт, задължително проверете етикета му. Ако в него липсват протеини или здравословни мазнини, не забравяйте да го пиете с други храни, които ще ви осигрят тези хранителни вещества.
Кога трябва да се обърнете към овесеното мляко?
Ако имате алергия към млечни продукти или непоносимост към лактоза, но искате гъстата и кремообразна консистенция на пълномасленото мляко, качественото овесено мляко е чудесна алтернатива. Смяната между двете млека също би била полезна за всеки, който се опитва да намали наситените мазнини или да увеличи приема си на ненаситени.
Какво трябва да търсим в едно овесено мляко?
Винаги гледайте хранителния панел преди да купите дадено мляко, защото има много вариации на немлечни алтернативи.
Най-важното нещо, което трябва да запомните за храненето, е, че много овесени млека съдържа огромно количество добавена захар. Според Световната здравна организация, възрастните трябва да поддържат добавения прием на захар до максимум 6 чаени лъжички. Една чаена лъжичка се равнява на 4 грама захари, така че ако видите овесени млека с 16 грама захар на 230 мл. мляко, със сигурност трябва да го оставите на щанда.
Другата разлика включва различията в състава на овесеното мляко. То не се нуждае от стабилизатори, защото овесът естествено става смолист, когато се комбинира с вода. Ако сте алергични към глутен, уверете се, че вашето мляко или съставките в него не съдържат глутен.