Отидете към основна версия

2 465 28

Кантарджиев: COVID-19 ни е отнел 860 000 години живот

  • covid-19-
  • грип-
  • кантарджиев

Относно грипа професорът посочи, че неговият пик се очаква през февруари

Снимка: Архив

Предишното редовно правителство на кабинета "Петков" възложи на група добри епидемиолози от Пловдив, сред които и ръководителката на катедрата проф. Ани Кеворкян, да анализира смъртността от COVID-19. Оказа се 860 000 години загубен живот. Това е загубеният живот на хората, починали от коронавирус. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев.

По негови думи цивилизованите държави трябва да си извадят изводите, че здравните системи са били много неподготвени.

Той поясни, че вариантът, който в момента е в Китай и Европа - Омикрон, няма нищо общо като вирулентност и смъртност от ситуацията преди две години.

Кантарджиев припомни, че още преди три години е казал, че еволюцията на вируса е такава, че да може по-лесно да се разпространява и по-леко да се прекарва.

Философията на вируса е не да убива, а да се разпространяват от човек на човек, подчерта той и допълни, че още преди три години се е знаело, че това е вирус, който сравнително често мутира.

Той е категоричен, че от една година цялата законодателна дейност на правителството е да лишава министъра на здравеопазването от възможност да реагира на остри ситуации, да закупува реактиви, медикаменти, да заплаща на хората, работещи в епидемична обстановка.

"От 30 години говоря на студентите в моите лекции - изписвайте български лекарства, за да запазвате работните места в страната. От най-големият износител на антибиотици, ние станахме вносител на антибиотици. Доста от субстанциите се правят в Индия и в Китай", отбеляза Кантарджиев.

Според него се спекулира с недостига на лекарства.

Относно грипа професорът посочи, че неговият пик се очаква през февруари, но сега е започнало епидемиологичното разпространение на грипните вируси.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.

Свързани новини