Отидете към основна версия

4 318 9

Диетолози посочиха колко хляб можем да ядем на ден без да вредим на здравето

  • хляб-
  • тесто-
  • тестени изделия-
  • здравословно хранене-
  • здраве-
  • храна-
  • въглехидрати

Специалистите не се съгласяват с тезата, че трябва напълно да изключим хляба от менюто си

Снимка: Shutterstock

Хлябът е една от най-древните, но и най-„противоречивите“ храни. Често се препоръчва да се откажете от него или да намалите консумацията му до строгия минимум. Но според някои експерти здравите хора трябва да ядат хляб всеки ден. Препоръките на специалистите за консумацията на хляб са публикувани в руското електронно издание Век, пише actualno.com.

Диетолозите единодушно съветват да не се отказвате от хляба, тъй като този продукт е здравословен източник на витамини и микроелементи - по-специално на витамини от група В, витамин Е, желязо, магнезий.

Говорейки за това кой хляб е за предпочитане въз основа на потенциала му за ползи за здравето, лекарите отбелязват следното: "Ако черният има малко повече витамини и фибри, то белият по-рядко предизвиква подуване и киселини, а пълнозърнестият хляб също е добър за редовна консумация".

Колко хляб може да се яде без вреда за здравето?

Според експерти от хляба не може да се напълнее при условие, че с него не се злоупотребява. При липса на здравословни противопоказания можете да ядете до 300 грама хляб на ден, споделят експертите.

„За да разберете колко качествен е хлябът, натиснете го с пръст. Ако спадне бързо и бавно възстанови формата си, то в него има твърде много набухватели. Между другото, твърде силно изразената миризма на хляб в кутията за съхранение означава, че той се съхранява при неподходящи условия“, споделят експерти пред електронното издание.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини