Отидете към основна версия

6 264 10

Лекар дава съвети как да се предпазим от подагра

  • подагра-
  • заболяване-
  • болест-
  • пикочна киселина-
  • храна-
  • хранене

Специалист съветва какви храни да избягваме или да ограничим

Снимка: Shutterstock

Специалистът по инфекциозни заболявания Андрей Поздняков, който е лекар в клинично-диагностичната лаборатория Invitro-Siberia, обясни подробно как се развива подаграта в организма и как можем да се предпазим от нея.

Причината за това заболяване е натрупването на пикочна киселина, пояснява zdrave.to. Ако повишаването на това вещество в организма се случва от време на време, тогава не е чак толкова опасно за здравето, но ако нивото на пикочната киселина постоянно надвишава границите, рискът от развитие на подагра се увеличава многократно.

70% от пикочната киселина се екскретира от бъбреците, останалата част навлиза в червата и жлъчните пътища. Ако пикочната киселина не се отделя добре, могат да започнат симптоми на подагра - възпаление и подуване на ставите. Най-често това са ставите на краката и областта на палеца. Но подагра може да се развие и на ръцете, лактите и коленете.

За да избегнете това, трябва да намалите количеството пурини, влизащи в тялото.

Те се съдържат в месото, морските дарове, шоколада, какаото, зеленчуците, бобовите растения, някои горски плодове и алкохола.

Трябва да бъдем внимателни в консумацията на тези продукти и редовно да следим показателите си.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини