Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 21:49 5 911 10

Лекар дава съвети как да се предпазим от подагра

  • подагра-
  • заболяване-
  • болест-
  • пикочна киселина-
  • храна-
  • хранене

Специалист съветва какви храни да избягваме или да ограничим

Лекар дава съвети как да се предпазим от подагра - 1
Снимка: Shutterstock

Специалистът по инфекциозни заболявания Андрей Поздняков, който е лекар в клинично-диагностичната лаборатория Invitro-Siberia, обясни подробно как се развива подаграта в организма и как можем да се предпазим от нея.

Причината за това заболяване е натрупването на пикочна киселина, пояснява zdrave.to. Ако повишаването на това вещество в организма се случва от време на време, тогава не е чак толкова опасно за здравето, но ако нивото на пикочната киселина постоянно надвишава границите, рискът от развитие на подагра се увеличава многократно.

70% от пикочната киселина се екскретира от бъбреците, останалата част навлиза в червата и жлъчните пътища. Ако пикочната киселина не се отделя добре, могат да започнат симптоми на подагра - възпаление и подуване на ставите. Най-често това са ставите на краката и областта на палеца. Но подагра може да се развие и на ръцете, лактите и коленете.

За да избегнете това, трябва да намалите количеството пурини, влизащи в тялото.

Те се съдържат в месото, морските дарове, шоколада, какаото, зеленчуците, бобовите растения, някои горски плодове и алкохола.

Трябва да бъдем внимателни в консумацията на тези продукти и редовно да следим показателите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво....

    40 1 Отговор
    Толкова казахте за подаграта.Дрън дрън.Едно и също.Драсканици да има само.

    Коментиран от #2

  • 2 МИ КВО ДА КАЖАТ

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "И какво....":

    ЧЕ ПОДАГРАТА
    СЕ Я НАРИЧАЛИ
    „КРАЛСКАТА БОЛЕСТ”....
    ТАКА ПЪК ЩЕ ДЕПРЕСИРАТ БЕДНИТЕ🤔
  • 3 Гошо

    17 0 Отговор
    Събинче, Събинчеее ...... много ли пи снощи ? Какви инфекциозни заболявания, каква подагра .... ?
  • 4 Д-р Тайс

    15 0 Отговор
    Подаграта или повишената пикочна киселина е следствие от понижената функция на надбъбречните жлези и съответно понижено ниво на хормона кортизол. Този същия хормон стимулира бъбреците да екскретират в по-голяма степен пикочната киселина!

    Коментиран от #6

  • 5 Изпатил много гадно с подути стъпала

    10 2 Отговор
    Взимате си немското лекарство Benzbromaron (бензбромарон) в БГ. се продава на черно защото нашат мила родина не го внася.Купете си един блистер мисля че беше 20лв.за 10 тина дни сте не 6+ а 10+ и забравяте с години дори и да не спазвате диета.Това е най-ефикасното и действащо лекарство.Аре и да почерпите!😁🥃🥃🥃🥃🍷🍷🍷🍸🍸🍸

    Коментиран от #8

  • 6 Докторе докторе

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Тайс":

    добре но хората ги интересува как да не се мъчат и да могат да си обуят обувките след като пих всякви тъпотии по 70лв.и други и се мъчех като куче с два подути врящи крака 100% инвалид за часове ми стана и големите доктори в спешното снимки ми правиха и не познаха какво е нещо ме било охапало.😁😁😁😁 Сам чрез нета разбрах че ме е ударила подагра.Джипито ме гледаха като луд че им казвам за бензбромарон.Аз ти казвам какво помага на 300% пък ти ако искаш давай на хората лекарства от 1000лв.😁😁😁😁😁
  • 7 Ето на за мъчениците

    3 1 Отговор
    а за тези с по-лека форма по 3литра на ден вода само горна баня със сода в нея.На 10л. туба една с.л. сода почти няма да разберете че има сода.И никва бира дразни повече от твърдо гориво 40градусово😁😁😁 докато имате криза.

    Коментиран от #10

  • 8 Доктора

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изпатил много гадно с подути стъпала":

    Колхицин диспер ,също помага бързо и ефикасно.
  • 9 един от многото

    8 0 Отговор
    Според тези пишман специалисти трябва да минем на фотосинтеза. За да не боледуваме от разни заболявания , според тях трябва да гладуваме и да умираме от глад , но здрави!
  • 10 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ето на за мъчениците":

    Бензбромарона не е най доброто средство при увредени бъбреци ,които вървят с подаграта ,уврежда ги повече!