Отидете към основна версия

1 359 7

Костадин Ангелов зове спешно да се забрани износа на инсулин

  • инсулин-
  • лекарства-
  • износ

Около 40 хиляди са инсулинозависимите пациенти с диабет тип 1 и приблизително 110 хиляди с диабет тип 2

Снимка: БГНЕС

Спешни действия, с които да се забрани износът на животоспасяващи лекарства, включително инсулин, поиска председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов от ресорния министър Христо Хинков. В официален документ до здравния министър депутатът от ГЕРБ цитира писмо, подписано от 186 деца и пълнолетни с диабет, които настояват за спиране на реекспорта на инсулин.

"Без инсулин е равно на 96 часа живот" - това послание е изписано върху снимките на тези хора, прикачени към писмото им. В него се посочва, че в аптеките липсват инсулините "Тресиба" и "Фиасп".

"Около 40 хиляди са инсулинозависимите пациенти с диабет тип 1 и приблизително 110 хиляди с диабет тип 2. С липсата на инсулин Вие ни поставяте в условия на дискриминация", посочват подписалите се в писмото, припомня БНР. Техният призив идва в навечерието на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември.

Диабетици и хора, нуждаещи се от инсулинови лекарства, сигнализират за липсата им в аптечната мрежа от няколко месеца насам. Още в края на юли омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър Христо Хинков за десетки жалби от граждани - диабетици. Ковачева поиска проверки по конкретните жалби и при констатиране на пропуски или нарушения настоя за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини