Отидете към основна версия

2 634 8

Как влияе периодичното гладуване на мозъка?

  • гладуване-
  • пост-
  • периодично гладуване-
  • мозък-
  • влияние-
  • преяждане-
  • пристрастяване-
  • отношение към храната-
  • черва

Ако постим периодично това ще се отрази на начина, по който възприемаме храната

Снимка: Shutterstock

Периодичното гладуване влияе на състава на чревния микробиом и поведението ни при хранене. Здравословният състав на микроорганизмите в чревната микрофлора може да допринесе за хомеостазата и поддържане на здравословно тегло. Когато в нея виреят обаче повече вредни микроби, това може директно да повлияе на мозъчната дейност. В този случай може да се промени начинът ни на хранене – засягат се части от мозъка, свързани с пристрастяване и преяждане, информира puls.bg.

В ново научно проучване се разглежда как форма на периодично гладуване влияе на чревния микробиом и връзката му с мозъка. Наблюдавано е как IER – режим на хранене, при който се редуват няколко дни периодично гладуване с няколко дни стандартен начин на хранене – и как той действа за намаляване на излишните килограми. Доброволците са наблюдавани за срок от 62 дни.

Резултатите показват, че този режим спомага за спадането на килограми с около 7,8% при индекс на телесната маса между 28 и 45. При участниците в изследването се наблюдава спад в стойностите на кръвно налягане, холестерола, както и подобряване на функцията на черния дробове.

При IER се променя и мозъчната активност – наблюдават се промени в дейността на части на мозъка, свързани с апетита и пристрастяването.

IER допринася промяна на състава от микроорганизми в чревния микробиом – установени са повишени нива а бактериите Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis и Bacterokles uniformis, както и спад на Escherichia coli. Тези промени съответстват на промените в мозъка – E. coli, редом с някои други бактерии са отрицателно свързани с частта на мозъка, която отговаря за самоконтрола и волята, а бактерии като P. distasonis помагат на тези области в мозъка, свързани с концентрацията и емоциите.

Връзката между мозъка и червата се нарича и ентерална нервна система. Тя е причината, когато сме силно разтревожени или уплашени, да изпитваме дискомфорт в областта на корема, или да сме раздразнителни и нетърпеливи, когато сме гладни.

Това означава, че за да поддържаме доброто здраве на мозъка, трябва да се грижим и за стомашното си здраве – здравословното и разнообразно хранене допринася обогатяването на чревния микробиом с полезни бактерии.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини или фибри, са препоръчителни за поддържане на здравето на чревната микрофлора.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.

Свързани новини