Отидете към основна версия

840 0

Невероятните ползи от прасковите: нисък холестерол, силен имунитет, пречистване и още

  • праскови-
  • плодове-
  • плод-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене

Прасковите са чуден плод, който е пълен с витамини и полезни вещества

Снимка: Shutterstock

Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 – 7,76 mmol/L (около 1,3 – 3 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 – 15 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама холестерол.

Повишените нива на холестерола крият по-висок риск от сериозни състояние и заболявания като инсулт, инфаркт и коронарна болест на сърцето.

За щастие малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с излишъка на мазнини в тялото. Лекарите посочиха, че един от продуктите за понижаване на нивата на холестерола в кръвта са прасковите, пише zdrave.to.

Прасковите съдържат: органични киселини; витамини C и B; пектинови вещества; каротин; минерали (калий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, магнезий, цинк).

Полезни свойства на прасковите:

имат тонизиращ ефект - особено важно за хора, които имат понижен имунитет след заболяване; прасковеният сок има положителен ефект при стомашни заболявания, които са придружени от ниска киселинност на стомашния сок; имат диуретичен ефект и помагат за отстраняване на камъни в бъбреците; прасковите съдържат калциеви соли, които помагат за укрепване на сърцето, така че плодът е полезен при сърдечни заболявания; подобряват мозъчната функция и паметта; поддържат нисък хемоглобина, заради което се препоръчват особено за бременни жени и деца; подобряват имунитета; повишават мъжката сила поради наличието на цинк в състава си; нормализират хормоналните нива, поддържат нормална простата и предотвратяват нейните заболявания; подобряват състоянието на кожата; имат положителен ефект върху зрението; препоръчват се за подагра; намаляват риска от развитие на рак на гърдата; подпомагат прочистването на червата; стимулират храносмилателните процеси; подобряват състоянието на опорно-двигателния апарат; намаляват количеството на холестерола в кръвта, яденето на този плод намалява вероятността от развитие на атеросклероза.

Противопоказания:

хората с диабет не трябва да включват този плод в менюто си; той не се препоръчва на хора с висока киселинност на стомаха; прекомерната консумация на праскови заплашва да доведе до разстроен стомах; прасковите с кадифена кожа могат да причинят алергии; не се препоръчват на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини