Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 – 7,76 mmol/L (около 1,3 – 3 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 – 15 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама холестерол.
Повишените нива на холестерола крият по-висок риск от сериозни състояние и заболявания като инсулт, инфаркт и коронарна болест на сърцето.
За щастие малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с излишъка на мазнини в тялото. Лекарите посочиха, че един от продуктите за понижаване на нивата на холестерола в кръвта са прасковите, пише zdrave.to.
Прасковите съдържат: органични киселини; витамини C и B; пектинови вещества; каротин; минерали (калий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, магнезий, цинк).
Полезни свойства на прасковите:
- имат тонизиращ ефект - особено важно за хора, които имат понижен имунитет след заболяване;
- прасковеният сок има положителен ефект при стомашни заболявания, които са придружени от ниска киселинност на стомашния сок;
- имат диуретичен ефект и помагат за отстраняване на камъни в бъбреците;
- прасковите съдържат калциеви соли, които помагат за укрепване на сърцето, така че плодът е полезен при сърдечни заболявания;
- подобряват мозъчната функция и паметта;
- поддържат нисък хемоглобина, заради което се препоръчват особено за бременни жени и деца;
- подобряват имунитета;
- повишават мъжката сила поради наличието на цинк в състава си;
- нормализират хормоналните нива,
- поддържат нормална простата и предотвратяват нейните заболявания;
- подобряват състоянието на кожата;
- имат положителен ефект върху зрението;
- препоръчват се за подагра;
- намаляват риска от развитие на рак на гърдата;
- подпомагат прочистването на червата;
- стимулират храносмилателните процеси;
- подобряват състоянието на опорно-двигателния апарат;
- намаляват количеството на холестерола в кръвта, яденето на този плод намалява вероятността от развитие на атеросклероза.
Противопоказания:
- хората с диабет не трябва да включват този плод в менюто си;
- той не се препоръчва на хора с висока киселинност на стомаха;
- прекомерната консумация на праскови заплашва да доведе до разстроен стомах;
- прасковите с кадифена кожа могат да причинят алергии;
- не се препоръчват на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА