Last news in Fakti

19 Януари, 2024 14:58 800 0

Невероятните ползи от прасковите: нисък холестерол, силен имунитет, пречистване и още

  • праскови-
  • плодове-
  • плод-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене

Прасковите са чуден плод, който е пълен с витамини и полезни вещества

Невероятните ползи от прасковите: нисък холестерол, силен имунитет, пречистване и още - 1
Снимка: Shutterstock

Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 – 7,76 mmol/L (около 1,3 – 3 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 – 15 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама холестерол.

Повишените нива на холестерола крият по-висок риск от сериозни състояние и заболявания като инсулт, инфаркт и коронарна болест на сърцето.

За щастие малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с излишъка на мазнини в тялото. Лекарите посочиха, че един от продуктите за понижаване на нивата на холестерола в кръвта са прасковите, пише zdrave.to.

Прасковите съдържат: органични киселини; витамини C и B; пектинови вещества; каротин; минерали (калий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, магнезий, цинк).

Полезни свойства на прасковите:

  • имат тонизиращ ефект - особено важно за хора, които имат понижен имунитет след заболяване;
  • прасковеният сок има положителен ефект при стомашни заболявания, които са придружени от ниска киселинност на стомашния сок;
  • имат диуретичен ефект и помагат за отстраняване на камъни в бъбреците;
  • прасковите съдържат калциеви соли, които помагат за укрепване на сърцето, така че плодът е полезен при сърдечни заболявания;
  • подобряват мозъчната функция и паметта;
  • поддържат нисък хемоглобина, заради което се препоръчват особено за бременни жени и деца;
  • подобряват имунитета;
  • повишават мъжката сила поради наличието на цинк в състава си;
  • нормализират хормоналните нива,
  • поддържат нормална простата и предотвратяват нейните заболявания;
  • подобряват състоянието на кожата;
  • имат положителен ефект върху зрението;
  • препоръчват се за подагра;
  • намаляват риска от развитие на рак на гърдата;
  • подпомагат прочистването на червата;
  • стимулират храносмилателните процеси;
  • подобряват състоянието на опорно-двигателния апарат;
  • намаляват количеството на холестерола в кръвта, яденето на този плод намалява вероятността от развитие на атеросклероза.

Противопоказания:

  • хората с диабет не трябва да включват този плод в менюто си;
  • той не се препоръчва на хора с висока киселинност на стомаха;
  • прекомерната консумация на праскови заплашва да доведе до разстроен стомах;
  • прасковите с кадифена кожа могат да причинят алергии;
  • не се препоръчват на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА