Подаграта е заболяване на ставите и околоставните повърхности, придружено със силна болка. Понякога болката е толкова силна, че може дори допирането на крака в чаршафа да бъде нетърпимо. Засегнатата става се усеща много подута, зачервена и гореща. Най-големият симптом е силната болка, особено в палеца на крака. При появата на пристъп болката минава за около 3 до 10 дни, но ако се приемат лекарства в комбинация със здравословна диета, симптомите и болката отшумяват по-бързо. Тя се появява при натрупването на пикочна киселина, която образува кристали в ставите, пише puls.bg. Някои заболявания като високо кръвно налягане, диабет и бъбречни заболявания могат да допринесат за появата на подагра. За облекчаване на състоянието се препоръчва диета, която не е богата на пурини. Важно е да се достигнат здравословни килограми и да се предпочита консумацията на качествена и здравословна храна.
Препоръчително е да се избягват:
Храни, богати на мазнини и натрий; Бира, уиски и водка; Червени меса, агнешко и свинско месо; Карантии, като черен дроб, бъбреци и др; Морски дарове (омари, миди, скариди, аншоа, сардини и др); Сода и плодови сокове в кутии; Зърнени храни; Закуски и тестени изделия; Сладолед, бонбони и други сладки изкушения.Трябва да се наблегне на продукти като:
Освен храната, напитките също играят важна роля при наличие на подагра. Препоръчителен е приемът на поне 8 до 16 чаши вода на ден. Трябва да се набавят напитки с високо съдържание на витамин С, като портокаловия сок. Кафето в умерени дози, също може да понижи нивата на пикочна киселина.
Подаграта може да бъде контролирана, посредством лекарства, които намаляват болката по време на пристъп и намаляват натрупването на пикочна киселина.
Други средства за справяне с подаграта са спортуването и лишаването от прекалено сладки напитки.
Примерно меню при наличие на подагра:
За закуска може да се приеме едно кафе, вода и чаша пресни ягоди; За обяд печени пилешки гърди с горчица и зелена салата с краставици, овкусена със зехтин и балсамов оцет, чаша нискомаслено мляко или вода; За следобедна закуска - чаша череши и вода; За вечеря - печена сьомга със задушен зелен фасул, около 1 чаена чаша пълнозърнеста паста, овкусена със зехтин и лимон, за десерт пъпеш, вода и преди сън чаша билков чай.