Отидете към основна версия

1 936 7

Кои са разрешените и забранените храни при подагра?

  • подагра-
  • хранене-
  • здраве

Някои заболявания като високо кръвно налягане, диабет и бъбречни заболявания могат да допринесат за появата на подагра

Снимка: Shutterstock

Подаграта е заболяване на ставите и околоставните повърхности, придружено със силна болка. Понякога болката е толкова силна, че може дори допирането на крака в чаршафа да бъде нетърпимо. Засегнатата става се усеща много подута, зачервена и гореща. Най-големият симптом е силната болка, особено в палеца на крака. При появата на пристъп болката минава за около 3 до 10 дни, но ако се приемат лекарства в комбинация със здравословна диета, симптомите и болката отшумяват по-бързо. Тя се появява при натрупването на пикочна киселина, която образува кристали в ставите, пише puls.bg. Някои заболявания като високо кръвно налягане, диабет и бъбречни заболявания могат да допринесат за появата на подагра. За облекчаване на състоянието се препоръчва диета, която не е богата на пурини. Важно е да се достигнат здравословни килограми и да се предпочита консумацията на качествена и здравословна храна.

Препоръчително е да се избягват:

Храни, богати на мазнини и натрий; Бира, уиски и водка; Червени меса, агнешко и свинско месо; Карантии, като черен дроб, бъбреци и др; Морски дарове (омари, миди, скариди, аншоа, сардини и др); Сода и плодови сокове в кутии; Зърнени храни; Закуски и тестени изделия; Сладолед, бонбони и други сладки изкушения.

Трябва да се наблегне на продукти като:

Пресни плодове и зеленчуци; Ядки, тахани, фъстъчени масла и зърнени храни; Обезмаслено мляко, нискомаслено кисело мляко, кашкавал и немлечни мазнини; Зехтин и масло; Картофи, ориз и паста; Риба и пилешко месо; Яйца (желателно е да се приемат в умерени количества). Растителни източници на протеини като тофу и бобови храни.

Освен храната, напитките също играят важна роля при наличие на подагра. Препоръчителен е приемът на поне 8 до 16 чаши вода на ден. Трябва да се набавят напитки с високо съдържание на витамин С, като портокаловия сок. Кафето в умерени дози, също може да понижи нивата на пикочна киселина.

Подаграта може да бъде контролирана, посредством лекарства, които намаляват болката по време на пристъп и намаляват натрупването на пикочна киселина.

Други средства за справяне с подаграта са спортуването и лишаването от прекалено сладки напитки.

Примерно меню при наличие на подагра:

За закуска може да се приеме едно кафе, вода и чаша пресни ягоди; За обяд печени пилешки гърди с горчица и зелена салата с краставици, овкусена със зехтин и балсамов оцет, чаша нискомаслено мляко или вода; За следобедна закуска - чаша череши и вода; За вечеря - печена сьомга със задушен зелен фасул, около 1 чаена чаша пълнозърнеста паста, овкусена със зехтин и лимон, за десерт пъпеш, вода и преди сън чаша билков чай.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини