Отидете към основна версия

2 080 7

2 билки срещу газове и подуване на корема

  • газове-
  • билки-
  • подут корем-
  • алтернативна медицина-
  • здравето

Използват се от столетия в народната медицина тъй като намаляват дискомфорта в стомаха и контролират забавеното храносмилане

Снимка: Shutterstock

Карминативните билки са тези, чието действие спомага премахването на натрупаните в храносмилателния тракт газове.

Използват се от столетия в народната медицина тъй като намаляват дискомфорта в стомаха и контролират забавеното храносмилане, освен останалите си полезни качества.

Въпреки че много от екстрактите от тези билки се използват във фармакологичната промишленост за производството на лекарства против газове, те са полезни и в натурално състояние под формата на терапия без химически вещества.

Освен казаното те имат и антиспазмолитично действие, а благодарение на хранителните си вещества те подхранват и регулират полезната чревна флора.

Ангелика (дива пищялка)

Ангеликата има подобряващо храносмилането, карминативно и противовъзпалително действие, улесняващо отделянето на отпадните вещества в червата, водещи до появата на газове.

Притежава успокояващо и аналгетично действие, облекчаващи симптомите на гастрит и тревожност.

Съставки

1 чаена лъжичка ангелика (дива пищялка) (5 г) 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

Добавете ангеликата към водата, която предварително сте изсипали в подходящ съд и я кипнете. Оставете сместа да поври на бавен огън 5 минути. Покрийте съда и оставете отварата да се запари на стайна температура още 10 минути. Начин на консумация Пийте напитката, когато усетите газове или подуване на стомаха. Приемайте чая след всяко основно хранене.

Мащерка

Етеричните масла на мащерката имат карминативно, антиоксидантно и противовъзпалително действие, намаляващо образуването на газове и натрупването на токсини в червата.

Антиспастичните съставки на билката намаляват спазмите и предотвратяват възпалението на стомаха, пише zdrave.to.

Съставки

1 чаена лъжичка мащерка (5 г) 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

Кипнете водата и добавете мащерката. Покрийте напитката и я оставете да се запари 5 – 10 минути. Начин на консумация Прецедете напитката и я пийте след като сте яли проблемни храни. Ако искате можете да приемате чая до два пъти дневно.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини