През този период на годината, когато смяната на сезоните отслабва имунитета, хората все по-често се замислят за средствата, с които да засилят имунната си система, за да избегнат досадните настинки и върлуващите грипове. По нашите географски ширини от десетилетия е ясно, че чесънът е отлична превантивна мярка. Но трябва да се отнасяте внимателно към употребата му.
Чесънът е много богат на етерични масла и други вещества, които се борят с вируси и бактерии. Освен това той съдържа много витамини, антиоксиданти и минерали. Ето защо е силно препоръчително да се включи в ежедневната диета. Но има редица рискове, които си струва да знаете, пише zdrave.to.
Чесънът не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, особено ако се касае за възпалителен процес в остър и напреднал стадий. Чесън също не се препоръчва за холецистит, панкреатит, хронични бъбречни и чернодробни заболявания.
Не яжте чесън, ако имате остри проблеми с стомашно-чревния тракт, като отравяне. Чесънът може да намали кръвното налягане, така че не се препоръчва за хора с хипотония.
Има още един важен детайл - етеричните масла от чесъна са доста силни. Ето защо, този продукт трябва да се използва с повишено внимание при някои заболявания на кожата, очите и повишена склонност към алергии.
Както всеки продукт, чесънът не трябва да се яде неконтролируемо. За да поддържате имунитет и да се отървете от вируси и да помагате на сърдечно-съдовата система, имате нужда само от 1-2 скилидки дневно. Препоръчително е да консумирате пресен.
В допълнение, можете да използвате чесън за инхалации. Разрежете една-две скилидки, поставете ги в купа и поемете няколко дълбоки вдишвания. Също така, тази опция е добра, ако се страхувате да ядете чесън поради миризмата му. Можете да използвате запечатан буркан, който ще държи етеричните масла в него и след това можете да ги вдишате когато прецените, че е удобно.