Отидете към основна версия

2 082 5

Какво да ядем през лятото, за да имаме силен имунитет през зимата

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • боровинки-
  • зима-
  • имунитет-
  • имунна система-
  • лято-
  • здравословно хранене

Диетолог съветва как да се храним през лятото, за да е силен организмът ни за зимните условия

Снимки: Shutterstock

Лятото е идеалното време да подготвите тялото си за есента и да подсилите имунитета си. През топлия сезон е по-лесно да се запасите с витамини, които доста лесно могат да се намерят в сезонни плодове, плодове, зеленчуци и билки.

Въпреки това, в топлото време процесите на храносмилане се забавят, следователно можете лесно да натрупате излишни килограми. Диетологът Олга Панова споделя какво да направим, за да не се случи това и същевременно да подсилите имунната си система.

"Тялото започва да консумира енергия по-бавно още при 25°C топлина. Ако не промените съдържанието на калории в обичайните си ястия, ще бъде трудно да не напълнеете. Следователно тази промяна ще ви донесе освен силна имунна система, още и фигура, която се е променила към по-добро", казва специалистът.

"Основното е да изберете храни с ниска енергийна стойност. Например горските плодове са идеална лятна закуска. Само една шепа от тези плодове ще ви позволи да получите максимално количество витамини и минимален брой калории", отбелязва д-р Олга Панова. От плодовете могат да се правят плодови напитки и компоти, припомни специалистът, като предупреди срещу употребата на допълнителна захар.

Тя допълва, че зеленчуците и свежите билки също са нискокалорични, но също така са с високо съдържание на витамини. Например, добра освежаваща напитка може да се направи от краставица и босилек. Експертът препоръчва ежедневна консумация на краставици, боровинки, малини и къпини.

По отношение на боровинките основното предимство от тяхната консумация са антиоксидантите в състава им. Те засягат тумори на клетъчно ниво, без да дават причина за тяхното образуване, тоест представляват добра профилактика.

Антоцианините са боровинкови антиоксиданти, които са ефективни за предотвратяване на рак. В допълнение към боровинките, тези антиоксиданти присъстват и в други зеленчуци и плодове: ябълки, тъмно грозде, червено зеле, но по отношение на количеството всички те се съдържат в по-ниски количества за смета на съдържанието им в боровинките.

Боровинките съдържат много елементи: калий, магнезий и фосфор. Не забравяйте за органичните киселини, желязото, медта и други минерали. Пантотеновата киселина, която насърчава по-добрия метаболизъм, също се съдържа в боровинките, както и всички видове витамини: А, С, В1, В6, витамин РР.

Освен това съдържат пектини, които прочистват червата от токсини и метални соли. Боровинките са отличен антисептик и естествен антибиотик. При лечение на кашлица или болно гърло боровинките помагат поради своите полезни свойства. Използват се както самите плодове, така и отвара от листата им, пише zdrave.to.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.

Свързани новини