17 Август, 2024 19:35 1 902 5

Какво да ядем през лятото, за да имаме силен имунитет през зимата

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • боровинки-
  • зима-
  • имунитет-
  • имунна система-
  • лято-
  • здравословно хранене

Диетолог съветва как да се храним през лятото, за да е силен организмът ни за зимните условия

Какво да ядем през лятото, за да имаме силен имунитет през зимата - 1
Снимки: Shutterstock

Лятото е идеалното време да подготвите тялото си за есента и да подсилите имунитета си. През топлия сезон е по-лесно да се запасите с витамини, които доста лесно могат да се намерят в сезонни плодове, плодове, зеленчуци и билки.

Въпреки това, в топлото време процесите на храносмилане се забавят, следователно можете лесно да натрупате излишни килограми. Диетологът Олга Панова споделя какво да направим, за да не се случи това и същевременно да подсилите имунната си система.

"Тялото започва да консумира енергия по-бавно още при 25°C топлина. Ако не промените съдържанието на калории в обичайните си ястия, ще бъде трудно да не напълнеете. Следователно тази промяна ще ви донесе освен силна имунна система, още и фигура, която се е променила към по-добро", казва специалистът.

"Основното е да изберете храни с ниска енергийна стойност. Например горските плодове са идеална лятна закуска. Само една шепа от тези плодове ще ви позволи да получите максимално количество витамини и минимален брой калории", отбелязва д-р Олга Панова. От плодовете могат да се правят плодови напитки и компоти, припомни специалистът, като предупреди срещу употребата на допълнителна захар.

Тя допълва, че зеленчуците и свежите билки също са нискокалорични, но също така са с високо съдържание на витамини. Например, добра освежаваща напитка може да се направи от краставица и босилек. Експертът препоръчва ежедневна консумация на краставици, боровинки, малини и къпини.

По отношение на боровинките основното предимство от тяхната консумация са антиоксидантите в състава им. Те засягат тумори на клетъчно ниво, без да дават причина за тяхното образуване, тоест представляват добра профилактика.

Какво да ядем през лятото, за да имаме силен имунитет през зимата

Антоцианините са боровинкови антиоксиданти, които са ефективни за предотвратяване на рак. В допълнение към боровинките, тези антиоксиданти присъстват и в други зеленчуци и плодове: ябълки, тъмно грозде, червено зеле, но по отношение на количеството всички те се съдържат в по-ниски количества за смета на съдържанието им в боровинките.

Боровинките съдържат много елементи: калий, магнезий и фосфор. Не забравяйте за органичните киселини, желязото, медта и други минерали. Пантотеновата киселина, която насърчава по-добрия метаболизъм, също се съдържа в боровинките, както и всички видове витамини: А, С, В1, В6, витамин РР.

Освен това съдържат пектини, които прочистват червата от токсини и метални соли. Боровинките са отличен антисептик и естествен антибиотик. При лечение на кашлица или болно гърло боровинките помагат поради своите полезни свойства. Използват се както самите плодове, така и отвара от листата им, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    7 4 Отговор
    Ас неска ядох калкан и скариди с бяло вино ...после с уйскито запалих пура...хубав живот да го е ..

    Коментиран от #2

  • 2 Помак

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    ..да уточня калкана и скаридите струваха над 150 лв ,бялото вино 30лв ,уйскито 80 лв
  • 3 Друг пумак

    2 3 Отговор
    Ядох коч,днеска,утре съм на краставици с мащерка и боровинки с овчо мляко
  • 4 Учител по БЕЛ

    2 3 Отговор
    Това, което трябва да ядете (и го ядете), сайтът го трие и не дава да го напиша. Но нека условно го наречем "грездей".
  • 5 Анджо

    4 1 Отговор
    Това лято мина, но запомнете за следващото лято.