Отидете към основна версия

1 214 4

Защо диетолозите смятат крушата за суперхрана

  • круша-
  • плод-
  • плодове-
  • есен-
  • суперхрана-
  • здравословно хранене

Крушата е идеален плод през есента, който ще ви зареди с витамини и полезни вещества

Снимки: Shutterstock

Според диетолозите крушата може да се счита за незаслужено забравен герой сред плодовете. Благодарение на високото съдържание на витамини и минерали, този плод може да донесе големи ползи на човешкото тяло.

Първо, крушите имат благоприятен ефект върху храносмилателната система: съдържат много фибри – около 6 грама в един средно голям плод, информира zdrave.to.

Експертите по хранене казват, че растителните фибри играят жизненоважна роля за здравето на храносмилането и помагат за предотвратяване на запек. Освен това крушите, които не са преминали термична обработка, съдържат много вода - до 84%. Затова, когато яде круша, човек леко увеличава общата дневна консумация на вода.

На второ място, крушите помагат за контролиране на теглото. За разлика например от авокадото или фурмите, те са нискокалоричен продукт, така че могат да служат като отлично допълнение към всяка диета, насочена към отслабване. Освен това поради високото си съдържание на фибри, осигуряват усещане за ситост за дълго време.

Богати са и на антиоксиданти и полифеноли, включително флаваноли, които също са източник на витамин С. Редица проучвания показват, че диета с високо съдържание на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на рак.

Четвърто, фруктозата, съдържаща се в крушите, не повишава нивата на кръвната захар толкова бързо, колкото глюкозата, което е особено важно за хората с диабет.

Друго предимство на крушите е минералният им състав. Богати са на калий, магнезий и желязо. Те спомагат за поддържането на нормални нива на кръвното налягане, а желязото е от съществено значение и за образуването на червени кръвни клетки.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини