Отидете към основна версия

991 3

С какво са полезни кестените за здравето ни

  • кестени-
  • здраве-
  • ползи за здравето

4 причини да ядете кестени по-често

Снимка: Shutterstock

Есенният сезон е богат на кестени, както на конския кестен, така и на другия, който наричат сладък и се яде.

Кестените имат много приятен вкус, съдържат ценни микроелементи и имат различни ползи за здравето. Можете да ги приготвяте сварени или печени, в зависимост от вашите предпочитания.

Ето 4 причини да ядете кестени по-често.

Подобряват храносмилането

Вкусните кестени са богати на фибри, както разтворими, така и неразтворими. Разтворимите помагат естествено да се намали холестеролът и да се стабилизират нивата на кръвната захар, пише az-jenata.bg. От друга страна неразтворимите фибри подпомагат изхождането и по този начин намаляват риска от появата на запек. В 100 г печени кестени се съдържат около 6 г от полезните фибри.

Богати са на витамини

Кестените съдържат витамин B6, а също така фолиева киселина, тиамин и рибофлавин. Освен че дават енергия на тялото ви, кестените се грижат за красотата на кожата и подобряват мозъчната функция.

Правят костите по-здрави

Кестените съдържат и добри количества мед, който повишава здравината на костите, помага при образуването на червените кръвни клетки и засилва имунната система. Няколко кестена съдържат 20% от препоръчителната дневна доза на минерала мед.

Намаляват риска от сърдечни проблеми

Кестените съдържат добри количества от микроелемента манган. Той е мощен антиоксидант и спомага за елиминирането на голяма част от свободните радикали, като по този начин намалява риска от развитието на рак и сърдечни заболявания.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини