Отидете към основна версия

1 541 9

7 начина да се справим с подутия корем

  • подут корем-
  • здраве-
  • хранене-
  • хидратация

Подуването на корема е едно от най-често срещаните оплаквания, което може да причини дискомфорт, умора и дори чувство на неудовлетвореност

Снимка: Shutterstock

Подуването на корема е едно от най-често срещаните оплаквания, което може да причини дискомфорт, умора и дори чувство на неудовлетвореност. Макар да не е сериозен здравословен проблем в повечето случаи, подутият корем може да попречи на ежедневието ни и да ни накара да се чувстваме неуверени. В тази статия ще разгледаме няколко лесни и ефективни метода, с които да се справите с този неприятен симптом.

1. Обърнете внимание на храненето си

Храните, които консумираме, играят ключова роля за състоянието на корема ни. Някои продукти предизвикват натрупване на газове и забавят храносмилането. Ето какво може да направите:

Избягвайте газообразуващите храни: Бобовите култури, броколи, зеле и карфиол са известни с това, че предизвикват подуване. Ако сте склонни към подуване, опитайте да намалите консумацията на тези продукти или ги комбинирайте с по-лесно смилаеми храни.

Включете пробиотици: Киселото мляко и ферментиралите храни като кимчи и кефир могат да помогнат за балансиране на чревната микрофлора и да намалят подуването.

Яжте по-малки порции, но по-често: Големите количества храна наведнъж могат да претоварят храносмилателната система и да предизвикат дискомфорт. По-малките, но чести хранения помагат на храносмилането да се справи по-ефективно.

2. Ограничете захарта и газираните напитки

Захарните храни и напитки могат да бъдат пряка причина за подуване. Те стимулират образуването на газове в червата, което води до дискомфорт. Газираните напитки също са сред основните виновници за подутия корем, тъй като въглеродният диоксид, който съдържат, води до задържане на газове.

3. Хидратацията е ключова

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за доброто храносмилане. Водата помага на тялото да изхвърля излишните соли и да регулира процеса на храносмилане. Липсата на течности може да забави перисталтиката на червата и да доведе до задържане на газове и подуване.

Също така, опитайте се да избягвате пиене на вода по време на хранене. По-добре е да пиете вода между храненията, за да не затруднявате храносмилането.

4. Движете се повече

Физическата активност е чудесен начин за борба с подутия корем. Дори кратка разходка след хранене може да помогне на храносмилателната система да се активира и да се предотврати задържането на газове. Йога упражненията, като позата „котка-крава“ или „детето“, също са доказани техники за облекчаване на подуването и релаксация на коремната област.

5. Контролирайте стреса

Стресът може да повлияе негативно на храносмилателната система. Когато сме напрегнати, организмът произвежда повече кортизол – хормон, който може да доведе до нарушаване на храносмилането и да причини подуване. Опитайте техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане или йога, за да намалите нивата на стрес и да подобрите храносмилателната функция.

6. Внимавайте с глутена и лактозата

За хората с чувствителност към глутен или непоносимост към лактоза, консумацията на определени храни може да доведе до сериозно подуване. Ако забелязвате, че след консумация на млечни продукти или продукти, съдържащи глутен, коремът ви се подува, е добре да се консултирате с лекар и да обмислите изключването на тези храни от диетата си.

7. Опитайте с билкови чайове

Някои билки имат благоприятен ефект върху храносмилателната система и могат да помогнат за намаляване на подуването. Чайовете от мента, джинджифил и лайка са сред най-популярните натурални средства за борба с газовете и подутия корем. Те не само успокояват стомаха, но и помагат за подобряване на перисталтиката.

Ако въпреки всички усилия подуването продължава, консултирайте се с лекар, за да изключите евентуални здравословни проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини