През зимните месеци е почти невъзможно да избегнем сезонните вируси. Затова е важно да обърнем специално внимание на храненето, което може да ни помогне да укрепим организма си. Нутриционистът д-р Меган Роси споделя кои са деветте храни, които е добре да включваме по-често в менюто си, за да подсилим чревното здраве и имунната система.
„Целта е да консумирате възможно най-много от тези продукти през следващите 7 дни, като едновременно с това увеличите разнообразието от растителни източници в диетата си. Проучванията показват, че по-голямото разнообразие от полезни бактерии в червата е свързано с по-нисък риск от инфекции на горните дихателни пътища“, обяснява експертът.
Деветте суперхрани на д-р Меган Роси са истинска съкровищница от витамини и фитохимикали, сред които витамини A, D, C, E, B6 и B12, както и фолиева киселина, мед, желязо, цинк, селен, флавоноиди, фибри, омега-3 и куркумин. Всички те допринасят за по-здрава имунна система.
Съвети за по-бързо възстановяване
Почивайте си много – сънят и покоят помагат на тялото да се справи по-лесно с инфекциите. Пийте повече течности – водата е от ключово значение за предотвратяване на дехидратация. Хранете се здравословно – дори ако апетитът ви е намален, опитайте да приемате питателни, богати на витамини храни. Правете гаргара със солена вода – помага за облекчаване на болките в гърлото (но не е подходящо за деца). Лимон с мед – топла напитка, приготвена с лимон и мед, успокоява възпаленото гърло. Парна инхалация – седнете в банята под горещ душ или вдишвайте пара, за да облекчите запушения нос и да дишате по-лесно.Включвайки тези храни и съвети в ежедневието си, значително увеличавате шансовете си да останете здрави през зимните месеци и да се възстановите по-бързо, ако все пак ви застигне настинка или грип.