Отидете към основна версия

1 942 8

Кои са най-опасните храни през лятото

  • храни-
  • лято-
  • хранително натравяне-
  • неправилно съхранение

Те могат да причинят хранителни отравяния

Снимка: Shutterstock

Летният сезон не е само време за заслужена почивка и срещи с приятели, но и период, през който рискът от хранителни отравяния значително нараства. Високите температури създават идеални условия за размножаване на бактерии и правят някои иначе безобидни продукти потенциално опасни само за няколко часа.

Ето кои са петте най-чести причинители на хранителни отравяния през лятото и как да се предпазите според експерти:

Яйца и ястия с яйца

Суровите или недостатъчно термично обработени яйца са един от основните източници на салмонела. Особено рискови са домашните яйца, които често се съхраняват извън хладилник. Ястия като омлет, домашна майонеза или дресинги с жълтъци, могат да бъдат опасни, ако не са добре сготвени.

Месо и колбаси

В горещините месото се разваля изключително бързо. Купените от улицата кебапчета, скара или колбаси, престояли дори само няколко часа извън хладилник, могат да доведат до тежки отравяния. Дори пакетираните месни продукти от магазина не са безопасни, ако не са съхранявани при правилна температура.

Салати с майонеза

Салати като „Оливие“, „Руска“ или Яйчена са истинска „бомба“ през лятото. Майонезата е идеална среда за развитие на бактерии, които започват да се размножават още в първите 1-2 часа извън хладилник. Такива салати е препоръчително да се приготвят непосредствено преди консумация и да не се оставят за по-късно.

Млечни продукти

Кефир, кисело мляко, извара, прясно мляко – всички те се развалят бързо, дори при минимални отклонения от правилното съхранение. Особено рискови са домашните и непастьоризирани продукти. Дори при охлаждане, срокът им на годност е ограничен.

Торти и сладкиши с крем

Сладкарските изделия със сметанов или белтъчен крем лесно абсорбират бактерии, особено ако не се държат в хладилник. Купувайте торти и сладкиши само от проверени търговци и винаги от хладилна витрина.

През лятото избягвайте уличната храна, винаги мийте ръцете и зеленчуците, проверявайте срока на годност и се уверявайте, че храната е правилно съхранявана. Така ще намалите риска от неприятни изненади и ще се насладите спокойно на топлия сезон.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини