Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 16:40 4 174 0

Нов скандал с изграждането на щанда на България в Лондон

  • нов-
  • скандал-
  • изграждането-
  • щанда-
  • българия-
  • лондон

Фирмата "Арка ЛТД" ООД печели обществената поръчка за изграждане на щанда на България на международната туристическа борса World Travel Market 2013 в Лондон, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. Интересен момент е, че компанията е правила и проекта на щанда, за който е спечелила поръчка. Сега тя и ще го изгражда и ще прави художественото му оформление. Останалите участници са скандалиризирани, защото това означава конфликт на интереси и конкурентно предимство за спечелилата фирма. "Би трябвало компанията да не се включва в търга за изграждането на щанда, след като е правила проекта", коментираха останалите участници. Те смятат да сигнализират прокуратурата и ОЛАФ за случая. "Най-добрият вариант е, който прави проекта и да прави изграждането на щанда", заяви Димитър Гачев, един от собствениците на "Арка". По думите му това е изключително тежка задача. Той признава, че художествената дейност е субективна при избора на изпълнител от комисията към Министерство на икономиката, какъвто критерий е бил заложен по поръчката. "Стига глупости", коментира той на въпрос кои са неговите лобисти в комисията за избор.

Покрай спорното промотиране на държавата зад граница обаче шепа фирми реализират добри печалби и досега никой не е успял да наруши хегемонията им. Става дума за "Арка ЛТД", "Експо дизайн", "Експо вижън", "Стройтек" и "Юрапел комюникейшънс", които от години са абонирани за изработването на рекламните щандове за международните изложения. През 2012-а например щандът ни за МITT бе дело на "Стройтек", чийто собственик е Милена Енчева. Тя получи за работата си 363 хил. лева. Други 472 хил. лв. взе "Арка ЛТД" за павилионите на изложенията в Берлин и Киев. Компанията бе предпочетена и за World Travel Market 2012 в Лондон - най-голямата и значима проява в тази сфера. За нея са й били платени 290 хил. лв., като интересното е, че договорът е сключен точно на 8 ноември, когато е открита и борсата в английската столица. Това означава, че щандът е бил изработен без какъвто и да е документ между ресорното министерство и изпълнителя. Явно двете страни си имат голямо доверие. А и как не, след като година по-рано същото дружество, собственост по равно на Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев, печели поръчките за изграждането на съоръженията за всички тези форуми накуп, прибирайки над 1.26 млн. лева. Тази година на борсата в Берлин "Арка" пак е обслужвала националния щанд.

В раздаването на картите през 2012-а участва и "Юрапел комюникейшънс". Фирмата е собственост на "Триас холдинг" АД на Николай Димитров и Илиана Неделчева-Димитрова и спечели 215 хил. лв. за изложението Intourmarket в Москва. През 2011-а тя направи щанда за "WTM Лондон" срещу 208 640 лв. без ДДС, но по-любопитното е, че точно "Юрапел комюникейшънс", в партньорство с "Експо вижън" (ръководена от Симона Стоянова и Росен Кръстев), е автор на идейните проекти, използвани от държавата за всички международни форуми, на които се явяваме от 2010-а насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА