Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 13:25 725 0

Стачната готовност в БДЖ остава

  • бдж-
  • стачка-
  • синдикати-
  • мф
Стачната готовност в БДЖ остава - 1
Снимка: БГНЕС

Готовността за стачни действия на работниците в БДЖ остава, а очакванията са до края на седмицата да има нови преговори, които да променят картината, стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров след среща в Министерски съвет, посветена проблемите на железопътния превозвач. До петък, когато ще има нови преговори, трябва да станат ясни точните дългове на БДЖ. Към момента превозвачът има около 800 млн. лв. дълг, който не се обслужва.

Малка част от задълженията, която е държавно гарантирана, се покрива от Министерство на финансите по предишен заем на Световната банка, който изтича октомври. Нов заем със Световната банка ще има, но когато в БДЖ има достатъчно допълнителни приходи, които да могат да покриват поне лихвите по заемите, които са тяхна тежест.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни защо не е подписал държавен заем на компанията: „Аз, като финансов министър, не мога да дам тези пари – те просто да потънат по същия начин, както са потъвали в предното десетилетие“.

Пламен Димитров заяви, че замислената приватизация само на товарните превози на дружеството няма да е достатъчна и се обяви за преразглеждане на всички възможности за оптимизация на разходите и преструктуриране на БДЖ. Синдикалният лидер потвърди позицията против съкращения на служители на БДЖ извън текучеството в момента. Димитров е категоричен, че „Пътнически превози“ винаги ще има нужда от държавна дотация.

Няма съгласие какви съкращения на персонала трябва да има в компанията. Разговорите ще продължат по-късно днес в транспортното министрество.

Държавната субсидия на БДЖ е около 200 млн. лв. Догодина ще се дадат повече пари за капиталови разходи – около 50 млн. лв. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА