23 Декември, 2020 12:47 1 210 6

COVID-19 влезе в Програмата за развитие на отбраната

  • отбрана-
  • военно министерство

Предвидено е в следващите 12 години големите сделки да се плащат от централния бюджет

COVID-19 влезе в Програмата за развитие на отбраната - 1
Снимка: БГНЕС

Коронакризата влиза и в Програмата за развитие на отбраната.

Документът очертава приоритетите на България в тази област до 2032 година и е публикуван за обществено обсъждане, съобщи БНР.

За първи път в държавен документ за стратегически сектор е посочено, че пандемии като COVID-19 „ще генерират постоянен епидемиологичен риск за страната ни“.

Затова е предвидено до 2032 г. ВМА да увеличи противоепидемичните си способности. Това ще става с нова лаборатория за PCR анализ към МБАЛ-Варна, назначаване на допълнителен персонал в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен.

В документа е посочено, че в следващите години пренасочени средства за справяне с последици COVID кризата не трябва да влияе на модернизацията на армията или проектите ѝ.

Предвидено е в следващите 12 години големите сделки да се плащат от централния бюджет, а не през бюджета на МО. По този начин до момента бяха платени новите самолети и кораби.

Чрез програми на НАТО и ЕС ще се търсят възможности за придобиване на високотехнологични способности за киберзащита. Не по-малко от 43 000 души да е армията, в това число 3000 души доброволен резерв, е записано в проекта на Програма за развитие на отбранителните способности. Демографията се посочва като проблем за набирането на военни и резервисти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    3 1 Отговор
    Аз очаквам да отворят и министерство на цирка
  • 2 Айшето

    4 1 Отговор
    Сливен не напразно е избран. Много хубав тен имат там.
  • 3 Програма

    4 1 Отговор
    за ново грабене .
  • 4 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    До 2032 година!?!?Ех стадо!
  • 5 Аз40

    3 1 Отговор
    Ще отворят и корона-гестапо. Очакваме и военно-корона-положение. Всички в редица към камерите за ваксиниране!
  • 6 Сандо

    1 0 Отговор
    Явно с нашите мижави парички ще помогнем на брадърите да се справят с последствията от Ковид-кризата.А за нас - мизерия и чорба-каша.