Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 10:49 3 798 64

Еленко Божков иска три оставки за загиналото от токов удар момче

  • еленко божков-
  • адв. марковски-
  • ток

"Мястото на този кабел не е тук и става дума за престъпление", уточни енергийният експерт

Еленко Божков иска три оставки за загиналото от токов удар момче - 1
Снимка: БГНЕС

"Инцидентът с токовия удар на столичния булевард изисква освен разследване, но и морална отговорност с оставката на кмета на София Йорданка Фандъков, на столичния кмет на район "Триадица" и на ръководителя на управление "Архитектура и градоустройство".

За това настоя енергийният експерт Еленко Божков в сутрешния блок на БНТ във връзка със смъртта на 16-годишното момче, което почина след токов удар от шахта на столичния бул. "Акад. Иван Ев. Гешов", пише News.bg.

Той е обясни, че вече е обезопасен и изключен кабелът, който преди това е взимал напрежение от касета на ЧЕЗ. "Това е абсурдно и не може да продължава така", посочи Божков.

Според него този кабел е изпълнен по някакъв проект, но такъв проект не можело да има на столичния булевард. "Мястото на този кабел не е тук и става дума за престъпление", уточни енергийният експерт. "Такива сигнали за излизащи опасни кабели трябва да се поддават в Столичния инспекторат и в Столична община". Според енергийния експерт надали става въпрос за кражба на ток, но няма да бъде изненадан, ако и това се е случвало.

Най-малко три оставки са нужни според Еленко Божков, който се чуди защо общинските съветници в Столична община вече не са поискали оставката на столичния кмет.

От своя страна адвокат Димитър Марковски настоя, че роднините на загиналото момче трябва да получат справедливост, но казусът не трябва да приключи само с понасянето на гражданска отговорност - трябва да се търси и наказателна отговорност.

"Наказанието за едно такова обвинение е в размер на 4-5 години. Това е работно обвинение и са неограничени кръгът и броят на лицата, които могат да бъдат обвинени", смята Марковски.

Адвокат Марковски обясни, че институциите не искат да поемат отговорност и си прехвърлят топката, като няма никакво значение кой какво казва, а са важни самото разследване и досъдебното производство. "В рамките на досъдебното производство трябва да бъдат установени всички правно значими факти и да бъде направено решение за юридическото уравнение", поясни адвокатът.

"Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на кабел или друг вид проводник е свързано със законови и подзаконови нормативни актове. Няма да има човек, който да не е отговорен в цялата тази система", отбеляза адвокат Марковски.

По думите му изпълнението на един проект, свързан със захранване на един обект, си имало строги изисквания и правила. Това не било случаен кабел и няма как "хей така, този кабел от никъде да седи в една шахта". "Достъпът до такива шахти е строго ограничен и много малко хора могат да има достъп до шахта с проводници. В процеса на досъдебното производство ще се изясни по какъв начин проводникът на ток е бил в шахтата и кой го е пуснал да бъде там", уточни адвокат Марковски.

Според него да се твърди, че ЧЕЗ нямали никаква вина не било точно така, защото електроразпределителното дружество може да е дало обекта на друго дружество да го стопанисва.

"Това е скандал с този кабел, но да минава един проводник, сложен привидно по гофрирана тръба, която да е закачена със свински опашки към метален парапет, не е нужно да си някакъв експерт да ти стане ясно, че цялата верига от железния парапет до булеварда остава под напрежение", коментира още адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре де,

    24 2 Отговор
    а по оградата, за която е закрепен кабелът, ако някъде е оголен, няма ли също да потече ток?!

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    45 8 Отговор
    Респект към стотиците хора които дойдоха пред Общината снощи да почетем паметта на загиналото момче от нехайството и корупцията в Общината.Дадохме срок 24 часа на Фандъкова да се разкара.Иначе утре сутринта в 8 30 часа ще блокираме Общината и няма да я пуснем вътре.

    Коментиран от #8, #15, #16

  • 3 Ахахаха

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "Добре де,":

    По нова показаха как на 7 метра от мястото все още теме ток. Нищо не се е променило! Самоковската кокошка и цялата некомпетентна герберска сурия трябва да си ходи! Баста некадърници!
  • 4 Asdfg

    27 9 Отговор
    ФанДУПКОВА, ВЕДНАГА, НЕМЕДЛЕННО ОСТАВКА!
  • 5 Чук и Гек

    18 18 Отговор
    Пак Божков! Еленко! Вместо да спираш тока в метрото, да беше се заел с тази шахата и сега детето щеше да е добре!
  • 6 Добре де...

    24 2 Отговор
    Питам, защото ми е правило впечатление, как възрастни хора се подпират на такива огради, докато чакат да пресекат, или пък, за да си починат.
  • 7 Дельо Хайдутин

    27 5 Отговор
    Няма никакъв проект .И павилионите са незаконни и тока е прокаран незаконно,а Фандъкова се прави на луда.
  • 8 Не бяхте ли

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    поне милион???"Респектирания"....

    Коментиран от #9

  • 9 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не бяхте ли":

    Имаше много хора.Шовечето ги виждам за пръв път.
  • 10 РАДИО ЕЛТО

    19 6 Отговор
    ФАНДЪКОВА оставка
  • 11 Симпатизант на Галева

    12 16 Отговор
    Какъв експерт може да бъде този червен терорист ,спрял тока на метрото!!!!!!??
  • 12 Кочо

    19 4 Отговор
    Един съвет! Ходете с фазомер и не се доверявайте на нищо от околната инфраструктура! Иначе, този казус е останал от някой кмет комунист!
  • 13 БАЙ Х@Й ‼

    20 1 Отговор
    В центъра на европейска столица от години са поставени НЕЗАКОННО преместваеми обекти ‼ Как стоят там с години⁉️ Как работят там с години ⁉️ Как плащат ток, вода данъци ... с години ⁉️ Всеки ли може да прави така ⁉️

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 До Последния Софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    То ако можеше Сульо и Пульо да дават срокове,всеки ден щяхме да правим избори.Даже и по два пъти.Смешник.

    Коментиран от #41

  • 16 АУУУУУ

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Няма да се разкара.... Чакаме утре да видим до къде ще стигнат силите.... Ураааа утре във Факти ще е интересно... или като протестите....РЕЗУЛТАТ КЛОНЯЩ КЪМ НУЛА 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 17 Чук и Гек

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Нормално! Може! Този кабел по оградата не е в точ с изискванията, но не той е причинил аварията! Изискванията са или да е вкопан и в тръба, или по ъздуха, като е бил до 2018 г., когато са премахнали светофарния стълб.

    Коментиран от #23

  • 18 Оставка по

    4 9 Отговор
    морални причини и ГЕРБ - някой вярва ли, че е възможно? Фъндъкова - учителката/!/ - и морал - всъщност, по-добре, че не е в тази професия...
  • 19 Хахаха

    9 6 Отговор
    Еленко Метро-Шалтера се изхвърли ...
    Бре Еленко, тез дето са утрепали детето са от твойта партия ...Този павилион и съседните са спонсори на протестърите
  • 20 българка

    3 5 Отговор
    Най-после някои, които имат право да говорят, защото са наясно какво говорят! А за всички убийци - съд!

    Коментиран от #26, #28

  • 21 Гост

    7 1 Отговор
    Сега ще видите институциите в дейтсвие. Те могат да действат единствено когато трябва да прикрият престъпленията си. Много са добри в прехвърлянето на топката, докато се оголи някой бушон (обикновенно някой нисшестоящ чиновник без гръб) и се скалъпи версията, с която той да гръмне. Давайте български институции, аз знам, видял съм, патил съм - вие можете.
  • 22 Последния Софиянец

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "АУУУУУ":

    Правим каквото можем.Вие трябва да се срамувате че не правите нищо.Моята съвест е чиста.

    Коментиран от #27, #35

  • 23 БАЙ Х@Й ‼

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Чук и Гек":

    Софийска община премахва СТОТИЦИ незаконни гаражи ‼ Но незаконни обекти работят "зконно"‼
  • 24 АМОН

    9 2 Отговор
    Ще се наложи ЧЕЗ да каже цялата истина за захранването на ДВАТА КАБЕЛА /черният и белият/ които вървят по пешеходните огражденията и стигат до точно видими от снимките ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ за които в кметството са наясно на кого са , кой им е дал разрешение и как са захранени с ток !!!

    ОТКЪДЕ СЕ КРАДЕ ТОКА УБИЛ ДЕТЕТО??????

    ИЗУМИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ТОКА СЕ КРАДЕ ОТ ЖИЦИТЕ НА ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА !!!!! Кутията поставена на стълба е БЕЗ ПРЕДПАЗИТЕЛИ и ако ЧЕЗ твърдят, че е тяхна направо трябва да им бъде отнет ЛИЦЕНЗА!!!

    Къде е прокуратурата и къде е следствието?!!
    Защо още няма ЗАДЪРЖАНИ и ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОНОСТ!!!

    НИМА НЕ ВИЖДАТ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО И ДО КАКЪВ УЖАСЕН КРАЙ СЕ Е СТИГНАЛО!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Последния Софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "АМОН":

    Като отидохме в Банкя в събота хванахме Бойко да краде ток от улична лампа пред Зайчарника.Така че всички взимат пример от вожда.

    Коментиран от #29, #55

  • 26 АМОН

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "българка":

    КАЗАНОТО ОТЛИТА , НАПИСАНОТО ОСТАВА.

    КОЙ ИЗДАДЕ РАЗРЕШЕНИЯТА НА ТЕЗИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ ЗАХРАНВАЩИ СЕ КРИМИНАЛНО С ТОК ОТ ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА?!!

    ВРЕМЕ Е НИЕ ОБЩЕСТВОТО ДА СКОЧИМ СРЕЩУ ТАЗИ КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВНА МАШИНА УБИЛА ЕДНО 17 ГОДИШНО В РАЗЦВЕТА НА МЛАДОСТА СИ ДЕТЕ!!!

    ИСКАМЕ ДОКУМЕНТИТЕ С КОИТО СА УЗАКОНЕНИ ТЕЗИ ОБЕКТИ - този до шахтата захранван от ЕДИНИЯ ЧЕРЕН КАБЕЛ и другият захранван от БЕЛИЯ КАБЕЛ.

    КОЙ РАЗПИСА РАЗРЕШИТЕЛНОТО НА ТЕЗИ ОБЕКТИ?!!

    ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ИМА ТОЧНО ИМЕ ФАМИЛИЯ И АДРЕС !!!

    КОЕ Е ДЛЪЖНОСТНОТО ЛИЦЕ?!!! ИМЕТО ФАМИЛИЯТА И АДРЕСА МУ!!!
    ЩЕ ГИ КАЖЕ ЛИ СЛЕДСТВИЕТО И Г-Н ГЕШЕВ ИЛИ ЩЕ СЕ ПОЗОВАТ НА СЛЕДСТВАНА ТАЙНА!!
  • 27 !!!?

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Нищо не правиш - кесиш на Орлов мост и пречиш...с една дума вредиш безсъвестно !!!?

    Коментиран от #30

  • 28 До Българка

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "българка":

    За малко да си помисля,че днес няма да има коментар от вас другарко.Явно сте на надник при другарите.Сигурно добре плащат.

    Коментиран от #47, #49, #59

  • 29 До пишман софиянеца

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Последния Софиянец":

    А за шлифера не го ли хванахте!?

    Коментиран от #31

  • 30 Последния Софиянец

    6 5 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    От хиляда кръстовища в София точно през Орлов мост ли трябва да минеш с пушещата си кочина.?
  • 31 Последния Софиянец

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "До пишман софиянеца":

    Какво мислиш за човек който използва внуците си за щит!?Ти така ли правиш?Вместо да излезеш да се разправяш пращаш децата?

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Няма друг начин

    8 1 Отговор
    Докато няма контрол вече повече от 30,винаги ще има такова незаконно включване,кражби на ток,кражби на вода и какво още се сещаш!Най-големите факири по това незаконно включване станаха нашите "братя",нищо,че са неграмотни,защото не знаят пътя до училището.Контрол,повсеместен контрол и криминилизиране на тия действия със закон.
  • 34 До пишман софиянеца

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Последния Софиянец":

    Какво мислиш за човек който използва внуците си за щит!?Ти така ли правиш?Вместо да излезеш да се разправяш пращаш децата?###########
    ########'########'
    Какъв го дирите в дома му!?Вие сте по зле и от еничарите ,които безчинсвали по къщите на народа.Има си работно място.Като искате нещо да му кажете ,отивате там.А не по къщите и кръстовищата да пречите на народа.Но ти едва ли ще схванеш това.За теб по важен е надника.А такива понятия ,като чест и достойнство са чужди за теб.
  • 35 АУУУУУ

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    В много голяма грешка си.... Аз съм КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ВАС!!!! И НАЙ-ВАЖНОТО Е ЧЕ МОЕТО МНЕНИЕ СПОДЕЛЯТ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. Това дали ще ми сложиш минус или администратора ще ме изтрие няма да ви помогне. 4ти април идва! Часовника неумолимо тиктака. СПЕЦИАЛНО ЩЕ ТЕ ПОЗДРАВЯ НА 5ТИ АПРИЛ 😂😂😂😂
  • 36 Галев

    5 3 Отговор
    Има малко повече от месец до изборите.Като смятате ,че сте толкова кадърни и способни да управлявате ,явете се на избори.И ако суверена ви гласува доверие ,управлявайте.Това е принципа на демокрацията,приет в цял свят.Управлява мнозинството.Няма как търкалящи се по площадите да казват ,кой да кара влака.

    Коментиран от #40, #45

  • 37 Павел Пенев

    3 2 Отговор
    ЧЕЗ трябва да бъде изметена от България. Няма значение на кого ще бъде продадена,просто да ги няма.Вижте им само оправданията.Те не отговаряли след електромера. Къде е този електромер в уличната шахта,която служи за техните кабелни връзки и линии.Те знаят само да таксуват и лъжат хората и да обясняват колко много ел. енергия се краде от тях.

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 123466

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Оставка":

    Може ама друг път.
  • 40 Верно ли?

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Галев":

    То па един "суверен"-80% дебили!

    Коментиран от #42

  • 41 Съветник

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "До Последния Софиянец":

    Що са пънеш ва троле, нъл видиш че никой не харесва ГЕРБЕРАСТИТЕ ?

    Коментиран от #44

  • 42 Галев

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Верно ли?":

    С това разполагаме.
  • 43 А бе

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Павел Пенев":

    Павеле, нали знаеш, че кучето скача според тоягата. Не ти е виновно ЧЕЗ, къде са контролните институции, къде е държавата. Бате ти Бойко/Толупа/ като "купи"/открадне/ ЧЕЗ, по ли ще е убаво?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Анализатор

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Галев":

    Само, че в случая суверенът не е избирал, мафията си краде изборите.

    Коментиран от #46

  • 46 До анализатор

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Анализатор":

    Само така си мислиш.На калпавия ,нали знаеш какво му пречи!?

    Коментиран от #48

  • 47 българка

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "До Българка":

    Не може да се изказваш по адрес на някого, без да го познаваш. В противен случай - просто си дрънкаш като празна кофа!

    Коментиран от #50, #54

  • 48 АУУУУУ

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "До анализатор":

    На протестите им пречи.... Че освен Божков, Радев, Манолова, и подобни никой друг не ги подкрепя. НО ЧАКАЙ ДА ДОЙДЕ 5ТИ АПРИЛ..... Какъв рев ще има че изборите са фалшифицирани. НИЩО ЧЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ НИТО ЕДИН МЕЖДУНАРОДЕН НАБЛЮДАТЕЛ НЕ ГО ОБЯВИЛ 🤔🤔🤔

    Коментиран от #51

  • 49 АУУУУУ

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "До Българка":

    От Дубай.... Идват ПАРИТЕЕЕЕЕ🤑🤑🤑🤑🤑
  • 50 До Българка

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "българка":

    Ха така.Дайте малко живец в коментарите.Че ми стана скучно без вашите "бисери."
  • 51 До Ауууу

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "АУУУУУ":

    Обикновенно комунягите пищят ,че изборите са фалшифицирани.Но доказателства йок. Само празни приказки.
  • 52 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЗА ДА СЕ ПУПИШ- НАПИШИ : " АЗ ЕЛЕНКО СЪМ НАПРАВИЛ ТОВА И ТОВА - ЗА ЗАЩИТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА --ОТ ТОКОВ УДАР " !!!
  • 53 Хасан-избирателя

    1 2 Отговор
    Манг..ите от чистотата са виновни.Чакайте и че видите,кой че го отнесе.
  • 54 А ти си

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "българка":

    куха лейка,разбираща от всичко.

    Коментиран от #56

  • 55 Хванал си

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Последния Софиянец":

    на Бойко ..... ти знаеш какво.Що си не гледаш болното здраве,спри да се изказваш за всичко като последна балалайка.
  • 56 българка

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "А ти си":

    Знам кой си, макар че се криеш. Ти си "Българин", не знам защо се заяждаш с мене. Аз не съм "Българка", а "българка", макар че уважавам мненията на "Българка", но сме две различни жени.
    Освен това имам специалност, която ми позволява да имам мнение по много въпроси, включчително и този. И да нямах, пак имам право да се изказвам. Така че бъди мъж и се дръж достойно - другото е махленско заяждане, много унизително предвид трагедията на хората!

    Коментиран от #58

  • 57 Кси

    0 0 Отговор
    С просто око се вижда, че подобен вид захранване е против всякакви правила и норми за безопасност, който е разрешил и който е изпълнил това да отговарят наказателно, пуснали ток в металните ограждения на булевард, абе ей ненормалници
  • 58 Ма ти не

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "българка":

    Виждаш ли, че си досадна и наглоста ти крсй няма 🐑🐑🐑
  • 59 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "До Българка":

    Във форума не съм единствената българка! Но пък мислим по български за българите

    Коментиран от #62

  • 60 Сър Ник - коуч и инфлуенсър

    1 0 Отговор
    Двата павилиона са вероятно на Пеевски, затова всички бягат презглава от отговори.....
  • 61 Между другото

    1 0 Отговор
    тоя тип бил глобен от съда с 1000 лв. заради това, че изключи тока на метрото и затапи в тунела стотици хора. За хулиганска проява!? Днес, вместо да лежи ефективно, дава акъл. А Радев още го държи за член на щаба по енергетиката. Може би и за енергиен министър утре, като вземе цялата власт.
  • 62 До Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Българка":

    59 Българка
    10ОТГОВОР
    До коментар #28 от "До Българка":

    Във форума не съм единствената българка! Но пък мислим по български за българите#################
    ########################Мисленето не ти е силната страна ,другарко.Май следваш само опорките на Позитано.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове