Last news in Fakti

1 Юни, 2021 19:52 5 135 34

Асен Василев пуска проверка на шефа на НАП

  • румен спецов-
  • нап-
  • проверка

Оставката на Румен Спецов поиска вчера Георги Кадиев

Асен Василев пуска проверка на шефа на НАП - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще пуснем проверка вероятно още днес, търсим инспекторат, който да я направи, защото очевидно НАП не може да проверява сама себе си”.
Това заяви финансовият министър Асен Василев пред ”Свободна Европа” по повод новия шеф на НАП Румен Спецов.

Финансовият министър е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов, ако проверка установи, че той е продал фирмата си през 2016 г., знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия.

Коментарът му дойде ден след като кандидат-депутатът от БСП Георги Кадиев (бивш зам.-финансов министър 2005-2007) публикува разпечатка от съобщение за връчване на ревизионен акт на "Гранекс трейдър" от юни 2016 г. Три месеца по-рано Спецов е продал дяловете си в дружеството на фиктивен нов собственик.

Според Кадиев - "с голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн.лв. на НАП".

Асен Василев посочи, че ще използва данните му като повод за проверка, но в момента се търси "кой инспекторат може да я направи, тъй като НАП не може да се самопроверява". Приключването ѝ трябва да стане "в разумен срок", но Василев не се ангажира с конкретни дати.

Служебният министър на финансите твърди, че проверка по случая "Гранекс" вече е правена, без да се открият нарушения. Малко след назначаването на Румен Спецов, НАП публикува съобщение, в което твърдеше, че той е излязъл от компанията, когато тя не е имала дългове към държавния бюджет.

"Той е искал да напусне България и си е продал фирмата, отишъл е в Ню Йорк, а после в Дубай с жена си. В този момент е продал фирмата си и честно казано, не се е интересувал кой купува тази фирма. За да се продаде една фирма, трябва да има чисто досие, документи от НАП, от местните власти за липса на задължения. Ако има нещо, което е нередно, подсъдно, незаконно, със сигурност то ще излезе. Със сигурност тази проверка е текла известно време, когато това се е случвало, сега пак може да бъде пусната. Сигурен съм, че най-различни органи могат да се самосезират, ако решат. Аз лично нямам притеснения в професионализма и почтеността на г-н Спецов", каза Асен Василев пред "Свободна Европа".

Той си обясни "атаките" срещу Румен Спецов с промяната на начините на работа на НАП след смяната на ръководството.

"В НАП започна преориентиране на работата на агенцията - вместо да гоним фризьорски салони и хлебопекарни, направихме списъци с най-големите фирми, които са получили обществени поръчки, най-големи фирми с държавен ресурс извън обществените поръчки, фирми с касови наличности. И отгоре надолу по тези списъци, без да се интересуваме чии са тези фирми, започват проверки. Тази промяна на посоката означава, че се настъпват много интереси - проверяват се фирми, които никога не са проверявани досега", каза още Асен Василев.

Преди две седмици в първото си интервю финансовият министър обясни още защо е назначил шампиона по културизъм Румен Спецов за директор на НАП: „Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“.

Още с встъпването си в длъжност Василев каза, че е била необходима актуализация на бюджета, каквато не е извършена.

По негови данни до 14 май правителството на Бойко Борисов е изхарчило голяма част резервите в бюджета и това затруднява както мерките, насочени към противодействието на COVID-19, така и поддържането на изплащането на 50 лв. добавки към пенсиите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализ

    35 46 Отговор
    Още на представянето забелязах, че министъра на Финансите е гейче, а този му е тъпкач.

    Коментиран от #7, #15

  • 2 тошо

    44 15 Отговор
    Най-добре е Спецов веднага да подаде оставката си. Така поне ще се минимизират репутационните щети.
  • 3 Така е,така е...

    42 34 Отговор
    Голяма кадрова издънка,тези новите се омотаха като патета.
  • 4 Хахахаха

    47 23 Отговор
    Това е лудост ,бе.....дължи милиони на НАП ,а го назначавт за шеф . Толкова ли нямаше читави хора ,та сложиха този тарикат?! Ако ще е така и занапред ,по добре е да върнем Борисов.
  • 5 навигатор

    25 2 Отговор
    Промени в приходни агенции винаги трябва да се правят много внимателно политиката си е политика но сиренето е с пари. Ако свършат парите тогава става весело. току виж как един любимец на народа за дни може да стане най-мразената личност ако хората се почустват с празни джобове...
  • 6 Един друг

    30 22 Отговор
    Сретан Йосич бил излязъл от затвора и казал, че ще посети България, по-точно минералния курорт Банкя.
    Лаура Кьовеши също е казала, че възнамерява скоро да посети България лично. Имала да пита Гешев едни неща за едни кюлчета.
    Бойко Борисов пък се бил наSрал. Разправят - от страх.

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фирма

    36 0 Отговор
    От кога апелирам за това. Продажба на фирма трябва да е след данъчна ревизия. Солидарен длъжник остава и продавача. Под отговорност трябва да се държи и продавача на фирмата. Защо иначе трябва да има закон за свързани лица? Какво има лошо ако лицата са свързани. Продаваш на циганин и всичко е добре.
  • 9 Непознат

    33 13 Отговор
    Нищо ново не е неучено, нищо старо не е забравено. Оляха се. Нима Спецов си мисли, че някой му вярва. Това са новите лица на Радев.
  • 10 Само да попитам

    18 5 Отговор
    Ма какво ще му проверява,колко вдига от лежанка ли?
  • 11 сПас

    34 4 Отговор
    Не съм оптимист с такива назначения на измамник които прехвърля дълг към НАП за 1,5 милиона.Излагат се от служ.правителство,ние имахме други очаквания.

    Коментиран от #25

  • 12 фирма

    10 3 Отговор
    Такива продададени фирми на цигани има най- много заради ДДС-то. Ама заади сънирването има много продадени. Никой не смята че има и 10% Данък печалба.
  • 13 Варна

    24 5 Отговор
    За незапознатите, ще кподеля, че по правило не се прехвърля фирма на друго лице ако вървят текущи проверки. - Такива са правилата! Без декларации от НАП, че не дължи данъци и не му се извършва проверка фирмата не се прехвърля! В този смисъл ако има нещо нередно, то би следвало прехвърлянето да не бъде одобрено !
    За това допускам, че става въпрос за чиста парлама!
    Иначе такива проверки се провят от Икономическа Полиция! - Това им е работата! Какво има да се чудят кой трябвало да извърши проверката. Във Върна Ик. полиция са 4-ри етажна сграда пълна с порсонал! - Какво работят тези хора? - Какво работят и ДАНС, КОМПИ, ДФИ и още един куп паразити на държавна хранилка.
  • 14 К 1929

    22 7 Отговор
    ТОВА СЛУЖЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ТАКЪВ АВТОГОЛ СИ БИЕ С ТОЗИ МУШМОРОК И С НОВИЯ ШЕФ НА ДАНС,ЧЕ НЕ Е ИСТИНА.
  • 15 Я,то и

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анализ":

    тези били крадливи !
  • 16 Аа Не

    19 6 Отговор
    Аа това неможе да бъде та той е човек на Божков той е честно момче
  • 17 нннн

    11 13 Отговор
    Добре де. Ако Спецове е нагазил лука, ще го махнат. Но не щем Борисов, който 11 години тъпче лука с кални ботуши и му харесва, и иска да продължи...
  • 18 777

    16 1 Отговор
    Ако се окаже,че е прехвърлял фирмата си в нарушение-Културиста да работи докер на пристанище в Северна Корея!
  • 19 Бай Тошо

    16 3 Отговор
    "момента се търси "кой инспекторат може да я направи, тъй като НАП не може да се самопроверява"."Приключването ѝ трябва да стане "в разумен срок", но Василев не се ангажира с конкретни дати." "Човека от Харвард" търси проверяващ, на който Радеf да вярва. А разумния срок- ами след изборите- президентските разбира се.
  • 20 !!!?

    18 1 Отговор
    Още от начало беше ясно, че този културист е за културното министерство, а не за НАП !!!?
  • 21 достойнство

    15 4 Отговор
    КОГАТО СИ НАЗНАЧЕН ОТ ФИГУРАНТА НЯМА КАК ДА НЕ СИ КРАДЕЦ .НАЛИ ЗАТОВА СА ИЗПРАТЕНИ ТАМ ЗА ДА ОТКРАДНАТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА И ДА КУПАТ ИЗБОРИТЕ.МИНИСТЪРА ЗАЩО НЕ КАЖЕ КОЛКО ПАРИ Е ОТКРАДНАЛ ПРЕЗ НЕГОВИТЕ ОФШОРКИ.
  • 22 ЕДИН ДРУГ

    5 2 Отговор
    До коментар 6.
    Женати се е наsрала като и го набутай в ауспуха педал
  • 23 Релефно тяло

    6 2 Отговор
    гладък мозък !
  • 24 А.така

    3 0 Отговор
    Има нещо, колкото и да не искам да е така!
  • 25 Аз Човек

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "сПас":

    Излъганите Камилчета Наивници Още тичайте още крещете сега е вече огромното Крадене
  • 26 SAAB

    4 0 Отговор
    курбана ....ври !
  • 27 Ииииииии

    9 2 Отговор
    И на Вас Г-н Министър, някой трябва да пусне проверка за офшорките ааааа, май почнаха да излизат кирливите ризи!!!! И както е казал народа “Бегай лошо, че идва по-лошо”!!!!
  • 28 Страничен

    9 0 Отговор
    Служебните се поуплетоха! Да видим как ще излязат от ситуацията с длъжника!
  • 29 Коко

    6 2 Отговор
    Чудно кой премести Инспектората от МФ в НАП? Владко и братко.
  • 30 Катя Исакова

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Един друг":

    Разбрахте ли коя е мафията. Спецов продава фирмата си с дългове и заминава за Ню Йорк а после за Дубай , не предполагате че е заминал с джобни пари .Милион и половина е дължал + спечеленото ,достатъчно да се уреди. Забележете изведнъж той изкача като зайче от ръкава на Божков в Дубай и се приземява като шеф на НАП в служебното правителство. Това е много по-истински скандал от ония пачки заснети в чекмеджето на Боко. Българино не ти увря главата , все се хващаш на телефонните измамници и ще страдаш.
  • 31 Деян Стамов

    5 3 Отговор
    Ей толкова бързо да лъсне лъжата на Мунчо Хунтата не очаквах. Който и негов министър да хванеш се развонява. Борили се с хунтата , на ви сега една истинска ХУНТА , и знаете ли какво ще стане , ще ореват орталъка за някакви измислени милиони ,пък накрая ще амнистират ония дето откраднаха милиони и са подсъдими . Чудят се от къде да изсмучат нещо за това подслушване . Сега очакваме следваща порция кошаревски свидетели кат оня българският циганин докаран от Мая Галева. Ай яй.
  • 32 Тираджия

    3 2 Отговор
    Хубаво се вижте, ама още не сте почнали, още е служебно правителство ! Фатмака оставка боклук!
  • 33 Факт

    3 0 Отговор
    Това добре, а Кадиев кой ще провери!?
  • 34 Проверка по- бързо

    2 0 Отговор
    За да има доверие, всички новоназначени на висши постове трябва да са проверени и абсолютно чисти, извън каквито и да са подозрения. Иначе е безсмислено да се надяваме на промяна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове